Rullader av lövbiff med färskost och örter

För första gången i mitt liv längtar jag efter att plocka svamp. Detta faktum bör ställas i relation till hur jag har känt tidigare år. Det börjar bli höstruggigt och i skrivande stund vräker regnet ned. Det  låter så uttjatat, men jag saknar det tunga rödvinet, grytan och den värmande brasan. Det är samma visa varje år.
Jag har sparat mitt hemliga och enda svampställe i GPS:en. Där kan man sätta sig ned och plocka svart trumpetsvamp, för att sedan, tio minuter senare resa sig upp och konstatera att  svampkorgen är fylld till bredden. Mitt under själva plockningen finns det alltid tid att ta fram och karva lite av den där tryffelsalamin. Man ska inte plocka svamp på tom mage. Tryffelsalami hör till. Det är så man plockar svamp i min bok. Jag tror att de svarta trumpeterna har någon vecka eller två kvar innan de vuxit till sig och är som bäst. Förhoppningsvis hinner jag före frosten, för jag fullkomligt älskar toast på svart trumpetsvamp. Innan det är dags för svampplockning ska vi hinna med ännu en maskeradkräftskiva. Nu till helgen är det dags och så gott som samtliga inbjudna har tackat ja. Vi blir ett tjugotal, men vi hoppas fortfarande på dig syrran. Steppa ned lite tidigare från den där möhippan. Vi är laddade och känner jag övriga gäster rätt, så lär vi hålla på ett tag, du hinner.
Idag är det bara tisdag och jag tänkte laga en rätt på min sons favoritkött. Lövbiff. Det blir en ganska enkel historia i ugn med färskost, örter och massa grädde. Enklast är oftast godast. Bra vardagsmat. Visste ni förresten? När jag var liten trodde jag länge att lövbiff i själva verket hette lödbiff. Stekpannan verkade ju vara vara lika het som pappas lödkolv.

Rullader av lövbiff med färskost och örter – recept 4 personer
8-10 skivor lövbiff
250 g färskost med ört- och/eller vitlökssmak
5 dl vispgrädde
2 msk hackade franska örter (frysta eller färska)
smör, salt, peppar och någon valfri ört att garnera med

Sätt ugnen på 220 grader varmluft. Lägg ut lövbiffarna och bred på rikligt med färskost. Salta och peppra. Rulla sedan ihop skivorna av lövbiff och lägg ihop trångt i en smörad ugnsform. Lägger man biffarna trångt behövs inga läskiga tandpetare eller äcklig spaghetti som man kan sätta i halsen. Blanda grädden med örterna och slå sedan blandningen över biffarna. Grädda i ugn i ca 20-25 minuter. Servera med vildris och någon kvist av en vacker och passande ört. Ostgräddsåsen sugs upp härligt av riset. Idag hade vi turen att kunna servera lite mangold till, direkt från farmors trädgårdsland. Regnar det ute, får man tända en brasa och korka upp en Barbaresco. Som sagt, idag regnar det.

rullader av lövbiff rullader av lövbiff innan tillagning rullader av lövbiff

En kommentar Skriv kommentar

  1. Guts-Geir skriver:

    Flott oppskrift! Skal sørge for å få testet ut denne hjemme i Norge!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.