Man skulle kunna se att våren, ja till och med försommaren är här. De nya vaktlarna värper ägg så det sprutar, kvällarna är långa, den våta asfalten doftar så där obeskrivligt gott, allt är grönt och syrenen blommar. Det är ju så – våren är den enda klyscha jag älskar.
Nu hör det till saken att jag varit tvungen att betrakta allt från sängen genom fördragna fönster i en vecka. Jag är inte bitter alls. Känslan är snarare av vampyrartad karaktär med inslag Houdinikomplex.
-”Låt mig få vara din Jennie, trolla bort mig!”
Jag är livrädd att se härligheten springa ifrån mig. Min bästa tid är nu. Dröj kvar.
På grund av hälsotillståndet blir det för mig fredagsdrink på BOB blandsaft. Jag bad om en bra saft, men den som handlade hade uppenbarligen andra preferenser än vad jag har. Som tur är hann jag fota en drink som gjordes på beställning för några veckor sedan. Kravet var att drinken skulle smaka som täcket på en Toscakaka. Drinken ligger nära, även om där också finns inslag av mandelkubb. Med syra från citron i eftersmaken är den också förvånande fräsch.
Visste ni förresten att det inte alls är den blöta asfalten eller regnet i sig som doftar? Troligtvis handlar det ofta istället om ett doftfenomen som kallas petrichor. När det är torrt och varmt ute utsöndrar växter aromatiska oljor som sugs upp av jorden, bäst i lerbaserade sådana. Då det sedan regnar utsöndras oljorna tillsammans med andra ämnen, bl.a. Geosmin i marken. Geosmin är ett ämne som människan kan förnimma redan vid extremt låga nivåer, om det doftar ”fuktig jord” är det ofta Geosmin vi känner. När oljornas doftämnen blandas med Geosmin uppstår en närmast parfymlik doft av vår. I mitt nästa liv ska jag fånga hela processen i en parfymflaska och bli snorrik. Vem påminner mig?
Tosca cocktail – fredagsdrinken
Ingredienser
- 4 cl Pampero Aniversario eller annan bra mörk rom
- 1 cl Amaretto
- 2 cl toscasockerlag (se nedan)
- 2 cl citronjuice
- 1 cl äggvita
Toscasockerlag
- 1 näve skalade mandlar
- 2 dl strösocker
- 2 msk smör
- 1,5 dl vatten
Gör så här
- Ha ned rom, amaretto, sockerlag, citronjuice och äggvita i en shaker (utan is). Torrskaka.
- Tillsätt is. Skaka igen och sila sedan upp drinken utan is i ett cocktailglas. Garnera eventuellt med några rostade mandelflarn på toppen.
Toscasockerlag
- Krossa grovt och rosta mandeln i torr stekpanna. Den ska få lite färg i kanterna. Sänk värmen och häll sockret över. Rör sedan runt medan sockret smälter. Sockerblandningen ska få en gyllene färg. När allt blivit till gyllene sockermassa, tillsätt smöret. Sänk temperaturen ytterligare och låt allt gosa ihop ytterligare ett tag utan att blandningen blir för mörk.
- Tillsätt sedan vattnet. Rör om tills allt gått ihop. Ta då en stavmixer och kör igenom. Låt sedan sjuda lugnt i ytterligare 10 minuter. Sila sedan sockerlagen genom en fin sil. Låt svalna.
- (Går inte all sockerlag åt på en gång kan den få en yta av smör när den kallnat. Enklast är då att bara ”lyfta bort smöret från toppen”.