Tosca cocktail – fredagsdrinken

Man skulle kunna se att våren, ja till och med försommaren är här. De nya vaktlarna värper ägg så det sprutar, kvällarna är långa, den våta asfalten doftar så där obeskrivligt gott, allt är grönt och syrenen blommar. Det är ju så – våren är den enda klyscha jag älskar.

Nu hör det till saken att jag varit tvungen att betrakta allt från sängen genom fördragna fönster i en vecka. Jag är inte bitter alls. Känslan är snarare av vampyrartad karaktär med inslag Houdinikomplex.
-”Låt mig få vara din Jennie, trolla bort mig!”
Jag är livrädd att se härligheten springa ifrån mig. Min bästa tid är nu. Dröj kvar.

På grund av hälsotillståndet blir det för mig fredagsdrink på BOB blandsaft. Jag bad om en bra saft, men den som handlade hade uppenbarligen andra preferenser än vad jag har. Som tur är hann jag fota en drink som gjordes på beställning för några veckor sedan. Kravet var att drinken skulle smaka som täcket på en Toscakaka. Drinken ligger nära, även om där också finns inslag av mandelkubb. Med syra från citron i eftersmaken är den också förvånande fräsch.

Visste ni förresten att det inte alls är den blöta asfalten eller regnet i sig som doftar? Troligtvis handlar det ofta istället om ett doftfenomen som kallas petrichor. När det är torrt och varmt ute utsöndrar växter aromatiska oljor som sugs upp av jorden, bäst i lerbaserade sådana. Då det sedan regnar utsöndras oljorna tillsammans med andra ämnen, bl.a. Geosmin i marken. Geosmin är ett ämne som människan kan förnimma redan vid extremt låga nivåer, om det doftar ”fuktig jord” är det ofta Geosmin vi känner. När oljornas doftämnen blandas med Geosmin uppstår en närmast parfymlik doft av vår. I mitt nästa liv ska jag fånga hela processen i en parfymflaska och bli snorrik. Vem påminner mig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.