DePorted – fredagsdrinken

Portvin, det är väl ändå bra gott?! Ett tight litet kristallglas på fot, inte mer än bara en handfull vällagrade ostar, en katrinplommonskompott som kokats ned med en hint av bergamott och en skvätt portvin. Kvällen är komplett. Vissa vill förmodligen höja ett varningens finger, men att det verkligen skulle ligga något i det där med portvinstå är inget jag skulle sätta pengar på. Empiriska försök att framkalla en sådan har samtliga slagit fel. Ta min fru som exempel. Hon nöjer sig ju inte förrän framtänderna skiner purpurspräckligt likt en nyfärgad batiktröja. Men portvinstå? Skulle inte tro det. Inte i de klackarna. Eller så är kanske just avdomnade tår en förutsättning för sådana skoval. Jag känner att mitt resonemang möjligtvis börjar krackelera lite, men tänker absolut köra på tills jag är helt motbevisad och haltar vackert. En bra port är absolut en sådan sak som gör livet värt att leva.

Med denna förkärlek till portvin vore det ju närmast tjänstefel att inte skaka en cocktail på den ädla drycken. Tanken har funnits länge, ända sedan jag först drack en New York sour med ”red wine float”. Tanken var då att byta ut det vanliga rödvinet mot portvin istället. Jag tror på den idén, men det är inte en sådan vi ska göra idag.

Idag blir det istället en smaskig historia på mörk rom, hallonsockerlag, citron och just portvin. Allting torrskakas med en tre fjärdedels äggvita, dvs skakas utan is, innan isen åker ned i shakerna och allt skakas igen. Sedan är det bara att sila upp i valfritt glas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.