Vaktelägg med kungslaxrom

Sofia finner mig på tå dansandes i köket. Förresten tror jag att jag gjorde hoppsasteg redan ut från matshoppingen. Dansandes likt som när jag var snart fem och hade fått förskoleplats. Hoppsasteg bör helst undvikas av en man i sina unga trettio. Hur bra, snygg och vältränad han än ser ut.
Anledningen till detta lyckorus är att jag idag funnit inspiration till två nya rätter jag aldrig lagat tidigare. Förrätten är egenkomponerad och bygger på kompletterande konsistenser och enkla salta smaker. Varmrätten är tagen, men varför uppfinna hjulet igen. Ändra lite istället, gör den till din egen och säg att du var först.
Till förrätt idag äter vi vaktelägg med kungslaxrom och gräslök. Varmrätten, röding i paket med purjolök, morot, sockerärtor och smör, serverat med ångkokt mandelpotatis spar jag till ett senare inlägg. Jag andas. Jag anar framgång. Igen. -Se älskling, så här tokig blir jag när matlagandet i två veckors tid bestått av att hugga sallad och steka torra kycklingbitar. Nu är jag lycklig igen.
vaktelägg
Vaktelägg med kungslaxrom och gräslök – recept 4 personer
8 vaktelägg
100 gr kungslaxrom (man får kvalitet efter pris)
8 strån gräslök

Koka upp en stor kastrull med vatten. När vattnet kokat upp, lägg ner vakteläggen i en sil så att de inte hoppar runt i vattnet. Koka i exakt två och en halv minut. Kyl av snabbt och låt äggen ligga kvar i det kalla vattnet medan äggen skalas. Hinner de ”värma upp sig själva” igen blir de lätt svårskalade. Dela äggen och lägg upp i en rosformation, toppa med kungslaxromen och lägg ett strå gräslök intill. Gräslöken är inte bara dekoration. I små bitar lyfter den hela rätten. En vrålsexig André Clouet Silver Brut Nature till gör ju inte det hela sämre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.