Ugnsbakad röding i paket – mer sommarmat

Idag gick solen i Tyresö upp klockan 8:17 och ner klockan 15:40.
Jag vet inte varför jag envisas med så mycket sommarmat nu. Det bara är så. Det kanske kan förklaras med samma diagnos vars symptom uppvisar ett dagligt tvång att behöva kontrollera solens upp- och nedgång. Eller förändringen. Jag gör det dagligen. Jag räknar vinsterna i minuter. Ungefär som att det skulle gå snabbare om jag kontrollerar ofta. Kan det ha ändrats? Jag kontrollerar samma sak fast i Sveriges nordligaste delar och avger ett elakt -”He he. Looosers!”
Har man börjat att gotta sig i andras avsaknad av soltimmar, bör man kanske köpa en enkel biljett till ett solparadis eller åtminstone fråga sig själv om det är dags att tagga ner lite. Jag? Inte då. Andras olycka får en att uppskatta det man har. Det är min melodi.  Somligas mörker är än mörkare och längre. Nä, om vi skulle ta och laga lite röding på det?

Röding i paket – recept 4 personer
4 rödingfiléer
1/2 purjolök
1 morot
sockerärtor
skuren persilja
(en skvätt olivolja)
4 msk smör
salt och svartpeppar
4 ark smörgåspapper
matlagningssnöre (jag fick jättefint teflonsnöre av min son i julklapp!)
mandelpotatis

Dela filéerna en gång på längden. Salta och peppra. Lägg två bitar av filéerna lite avslappnat utslängda mitt på varje ark smörgåspapper med köttsidorna ihop. Paket efter antal gäster. Bygg inget perfekt och rakt klosstorn, det ser bara tråkigt ut. Toppa med grovt strimlad morot, skivad purjolök, persilja och några sockerärtor i varje paket. Snurra gärna runt grönsakerna i lite olivolja innan.Avsluta med en rejäl klick smör på toppen av rödingen och grönsakerna. Sno ihop paketen med snöre och ställ in i ugn på 175 grader i ca 20-25 minuter. Servera paketen direkt på tallrik med ångkokt mandelpotatis bredvid. Dofterna som sprider sig från de vid bordet nyöppnade paketen är sannerligen somrig och norrländsk.  Potatisen är fast, smörigt gulaktig och grönsakerna krispiga. Glöm inte bort att doppa bitar av rödingen och potatisen i det smälta smöret. Vill du somra till det ytterligare? Slå i så fall upp ett kylt glas av en Les Fumées Blanches Rosé. Gå sedan in i ”upp- och nedgångsappen” och njut vidare.
röding i paket

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.