Sagan om världens godaste äppelkaka

Jag läste i tidningen häromdagen om världens godaste äppelkaka. Hyfsat kaxigt faktiskt. Jag gillar påståendet. Det låter som något jag skulle kunna ha skrivit. Hur som helst blev jag sugen och bestämde mig för att prova. Dock inte helt utan justeringar. Det mesta kan ju alltid göras bättre.
Att laga god mat handlar kanske mest om att finna idéer. Jag googlar mycket för att finna inspiration. Det är ytterst sällan jag snor något rakt av. Gör jag det, är det en riktig hyllning och jag är då noga med att ange källan. För det mesta tar jag hellre smakerna vidare och gör min grej av dem. Jag stirrar mig aldrig blind på andra recept.
Från grundskolan minns jag historien om kungsfågeln. Sagan berättar hur den kanske minsta av våra fåglar en gång fick sitt namn, delvis med hjälp av kungsörnen. Enkelt berättat går sagan ut på att alla faunans fåglar hade en tävling om vem som kunde flyga högst. Självklart bör historien berättas lite mer utdraget för att öka spänningen, men för att komma till poängen så visade det sig att kungsörnen nådde högst. När örnen lite malligt ska kröna sig själv, flyger en kungsfågel ut ur örnens fjäderdräkt. Den blyga lilla fågeln fortsätter sedan efter egen förmåga ytterligare några extra få meter upp. Örnen, helt slut av sin prestation, får se sig besegrad.
Berättelsen påminner lite om när jag skapade världens godaste äppelkaka. Jag lånade det mesta av receptet, nästan hela faktiskt. Somliga skulle kanske säga att jag åkte snålskjuts, men jag flög ändå den sista biten själv. Jag rostade hasselnötterna, jag hade mer mandelmassa och jag hyvlade faktiskt smör över hela kakan innan gräddning. Det här är världens godaste äppelkaka, även om den  tidigare världens godaste äppelkaka följer tätt efter.
Självklart serverar jag världens godaste äppelkaka med en hemgjord vaniljsås. En vaniljsås som faktiskt mycket väl kan vara världens godaste vaniljsås. Tillsammans med äppelkakan blir det i varje fall världens godaste.
Det här var det sista inlägget denna gång baserat på nyskördade äpplen. Det har tidigare hunnit bli en äppeldrink, en älgcarpaccio med äppelkaviar samt en älgryggbiff med kantareller och äppelchutney. Det är kul med teman, men till helgen blir det något helt annat. Jag vet bara inte vad ännu.

världens godaste äppelkaka

Världens godaste vaniljsås

världens godaste äppelkaka

(Till detta inlägg har jag funnit inspiration i ett recept av Anna Sylvan publicerat i Aftonbladet 2016-08-23).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.