Vårlunch i solen – pikkalaka sillsallad

Vad gör man när solen värmer, vinden är frånvarande, humöret är på topp och trädgården är nystädad? -Man gör det jag kallar för pikkalaka, eller sillsallad på svenska. Jag tror pikkalaka egentligen bara är dill- och potatisvattnet utblandat med skirat smör. Salladen består av kokt färskpotatis, matjessill, rädisor, gräslök och hackade ägg. Lägg upp lite snyggt och slå en ansenlig mängd med skirat smör över hela kalaset. Jag får alltid för mig att jag skirat för lite smör, för att sedan när jag äter tycka att jag nog hade kunnat slå över lite till. Äggen och potatisen ska var lite mer än ljumna då allt läggs ihop och den isade ölen är något av ett obligatorium. Tror inte man med ord kan beskriva hur otroligt god denna enkla rätt kan vara vid rätt tidpunkt, i rätt väder och sällskap. Tack svärmor att du lärt mig. Nu är våren här och pikkalakan står på bordet, igen. Äntligen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.