Vinkokta rabarber med vit chokladkräm och rostade havregryn

Gårdagen avlöpte perfekt. Helt i min stil. Så ska en fredag se ut. Det första kriteriet – ledigheten. Helt rätt. Sedan en dagsutflykt till Martin Olsson, där jag fick botanisera bland biffrader, ostar, salami och storpack av annat gott. Måste slipa på argumentationstekniken bara. Jag blev stum när Sofia frågade vad jag faktiskt skulle ha 8 kg mozzarella till. Att den var cool räckte tydligen inte. Nästa gång kommer jag bättre förberedd eller så åker jag bara dit själv. En välmelerad biff med vid kappa på 3,8 kg ville dock bestämt följa med hem. Bra skit. Jag är inte den som är den. Sedan vidare ut till grönsakerna, innan det obligatoriska stoppet vid verktygshyllorna. Här, bland köksredskapen blev jag kvar i en halvtimme. Vi blev med ett stort serveringsfat. Jag ville ha mer, men måste montera köksskåp på utsidan av huset först. I sommar.
Sedan hem och laga mat i tre timmar. En öl, något glas rosé som sällskap. Min tid. Avslappning.
Till middagen blev vi 13 personer. Gamla och nya bekantskaper. Oerhört trevligt. Den yngsta i sällskapet slutade aldrig att charma.
Till efterrätt bjöd jag vinkokta rabarber med vit chokladkräm och rostade havreflingor. Receptet på den grymma potatissalladen kommer vid ett senare tillfälle. Skön kväll.

Vinkokta rabarber med vit chokladkräm och rostade havreflingor- recept 10  personer
6 späda rabarber
4 dl torrt vitt vin
2 anisstjärnor
8 kardemummakapslar ( alt. 1 tsk kärnor)
1 kanelstång
1 dl ljust muscavadosocker
1 vaniljstång

Dra av skalet och och dela rabarbern i ca 2 cm långa bitar. Allt skal ska bort. Dela vaniljstången och dra ur innanmätet med ryggen på en kniv. Kasta ner i all vanilj, inklusive stången i vinet. Koka sedan upp vinet, med alla kryddor. Lägg i rabarbern och låt sjuda i en minut. Dra av från plattan. Låt rabarbern dra i sig av vin och kryddor under lock i minst en halvtimme. Koncentrera dig under tiden på chokladkrämen.

Vit chokladkräm
200 g vit blockchoklad
1 ägg
1 äggula
3 dl creme fraiche
2 msk flytande honung

Hacka chokladen grovt och smält i en skål i vattenbad. När chokladen smält, tillsätt först ägget och rör ut jämnt. Tillsätt sedan äggulan, rör om och avsluta med att ha ner crème fraîche och honung.
Lägg sedan upp rabarbern i små glas eller skålar. (Den får gärna kallna något innan chokladkrämen slås över). Toppa med den vita chokladkrämen och låt stå i kyl i minst en timme. Innan servering toppar man med de rostade havregrynen. (Se nedan).

Rostade havregryn
1 dl havregryn
2 msk honung
2 msk rapsolja

Detta moment gör man helst precis innan servering. Det går på 2 minuter och sölar inte ner.
Värm upp en stekpanna, tillsätt oljan och havregrynen. Toppa med honungen. Rör om och låt få färg. Var inte blyg. Det lilla brända gör underverk väl i efterrätten. Toppa efterrätten med havreflarnen precis innan servering.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. stieg nilsson skriver:

    Hej
    Vad gör man med rabarberna efter de stått i en halvtimme? Silar, mixar eller vad? verkar bli gott

    1. Thomas skriver:

      Förlåt att jag inte svarat. Din fråga har ramlat mellan stolarna. Svaret är ja. Sila av rabarbern. /T

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.