Virgin Mai Tai – fredagsdrinken

Låt oss tala oxymoroner. Om ord och begrepp som alkoholfritt vin, vänsterkapitalist, uteliggarchampagne, god memma, talande tystnad, att agera naturligt, originalkopior och konstgjort gräs.

Jag misstänker att fler än jag är övertygade om att de kan motstå allt utom frestelser. Om det behöver vi väl inte ens komma överens om att tycka olika? Få av oss är ensamma i mängden när det kommer till att kunna motstå frestelser.

Ikväll är jag och Sofia inte ensamma hemma. Efter evigheten får vi äntligen bjuda på middag. De sista månaderna har Eyvind börjat känna sig hemma borta, men ikväll är det vår tur att få finbesök och jag kommer därför lugnt stressa fram en femrätters. Det blir en vegetarisk meny, helt utan vegansk gravlax. Kvällens meny är något av ett beräknat lyckokast. Som en förväntad överraskning. Det kommer att fixas alkoholfria fredagsdrinkar. Kanske styr jag upp en dry martini eller tar ett glas torrt vin innan de vuxna tonåringarna dyker upp. Vi vet inte riktigt när de kommer, förhoppningsvis blir de bara tidigt sena. Kanske dröjer de kvar i skolan, sjunger och plinkar baby grand piano.

När det kommer till mat och dryck är jag konservativt liberal. Jag gillar de nya klassikerna, men vill ändå vara hyfsat precis i tolkningar av de äldre. Jag vill vara avantgardistiskt dekadent i matskapandet, vara pretentiöst oseriös och skriva gastronomisk nutidshistoria. Jag vill sila en blandning av rustik elegans med subjektiva fakta, vara ett runt hörn i bloggsfären, skapa systematisk oreda och ses på med hatkärlek. Jag vill vara lika sötsur som mina cocktails…

Visste ni förresten att ordet oxymoron är en sammansättning av orden oxy och moron? Oxy betyder ungefär skarp, moron närmast slö. En intellektuell dåre ler åt begrepp som eyes wide shut och skulle förmodligen tycka att det är lite jättesexigt att ordet oxymoron är just en oxymoron…

Kvällens vegetariska middag kommer jag skriva och fixa recept till i kommande inlägg. Några av rätterna kommer passa perfekt på nyårsmiddagen. Idag vill jag istället passa på att berätta om en intressant alkoholfri drinkbas för den som vill ha lite mer smak i virgindrinkarna. Det välbeskrivande och halvfjantiga namnet Rumish, kan man ha åsikter om, men innehållet och smaken gör faktiskt en virgin cocktail mer intressant. Den lätt brännande känslan av alkohol har man efterliknat med spansk peppar. Övriga tongivande ingredienser är Madagaskarvanilj, muskot, äpple och citron. Rumish är som namnet skvallrar om ett alkoholfritt alternativ till mörk rom. Rumish vinner inte på att njutas ren, men piggar absolut upp en fantasilös fruktjuice.

Det blir ikväll två varianter av alkoholfri fredagsdrink. En Virgin Mai Tai – också det något av en oxymoron. Ett annat tips är att enkelt bara blanda Rumish med ginger beer och en skvätt lime.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.