Vegetarisk nyårsmeny

Ödets ironi har ännu en gång spelat mig ett spratt. Några skrattar säkert, men jag välkomnar det faktiskt. Låt det här vara startskottet. Ett incitament att utforska mer av det gröna vegetariska köket. I förra veckan, som jag berättade om i det senaste drinkinlägget, bjöds det på en vegetarisk femrättersmeny. Någon nämnde att en femrätters kunde kännas överpretentiöst och lätt stressande för de inbjudna, men samma åsiktsmaskin brukar också framhäva att man ska vara sig själv. En femrätters till gästernas ära är ju jag. Ärlighet varar längst.

Tankarna gick så här – om någon eller flera av rätterna faller plattare, så kan en eller ett par rädda upp. Sitter inte smakerna och texturen i den ena så gör de förhoppningsvis det i den andra. Kanske var jag bara exalterad och idéerna för många för att rymmas i färre rätter. Kanske var viljan att vara till lags överväldigande. Att laborera är också alltid kul. Hur som helst, en vegetarisk helgardering kändes som det enda rätta.

Söker man ha en vegetarisk nyårsmeny så är det bara att börja ta anteckningar. Man behöver inte följa recepten slaviskt, men här finns en mängd bra idéer som man kan tweaka och finjustera tills man själv är nöjd.

Menyn tar sin start i en omfamning. I mazarinformar trängs en potatisbotten runt strimlade krispiga rotfrukter smaksatta med sherrytoner från asiatiskt matlagningsvin. En umamibomb och plockmat som passar både till minglet eller som första rätt till bords. Inför nästa rätt satte vi oss ned. En vichyssoise – med brynd purjolök och tryffeltapenad. Efter soppan kom de små morötterna som gått sous vide i kokosolja, givits grillränder i torr rökig gjutjärnspanna och sedan serverats al dente med dillpesto och rostade pumpakärnor. I varmrätten fann vi en svamprisotto på rött vin med treenigheten – lök, morot och selleri i basen, grönsaksfond, svart trumpetsvamp och mängder av finriven parmesan. Risotton serverades i en djup tallrik med en skogsconsommé i botten. Vårt crescendo tonsattes av en tropisk sorbet på turkos glasmedaljong med sockerkonfiterad ananas smaksatt med stjärnanis och kanel. De krossade rostade salta pistagenötterna bröt av.

Ok, lätt överpretentiöst kanske det var ändå, men tar man i beskrivningen bort ord som omfamning, crescendo och trampolin så inser man snart att det ändå inte är så märkvärdigt. Ta den turkosa glasmedaljongen som exempel. Den var tänkt som en tunn tuille, men något gick snett och den blev snarare en del av porslinet än själva maten. Oätbar, men ändock en vacker trampolin för den tropiska sorbeten att ta avstamp ifrån.

Denna meny går bra och enkelt att göra till flera. Det är bara att multiplicera recepten. I recepten ovan har jag delvis använt smör och grädde. Ingredienserna går dock enkelt att byta ut så att samtliga rätter även blir laktos- och glutenfria. Vill man inte köra rakt igenom vegetariskt till nyår, så välj ut någon rätt som tilltalar er lite extra. Vill man inte alls ha vegetariskt på nyårsafton så har åren på båda sidorna av skiftet fler dagar. Gott nytt år!

Receptet hittades inte

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.