White Christmas Martini – fredagsdrinken

-”En bra karl reder sig själv.” Är inte julen vit så ska väl åtminstone fredagsdrinken vara det. White Christmas Martini – julen är räddad.

Jag gillar när julafton inte bara kör över en redan dagen efter att man slutat arbeta. Det kan behövas en ledig startsträcka för att hamna rätt i känslan. Julskinkan, Jansson, sillarna, det rökta kallskurna. Det är lite att pyssla med och jag är ganska kass på att uträtta saker på vardagskvällar. Jag minns att det var mitt störta dilemma inför julskinkejobbet. Det var inte att just äta skinka i 24 dagar i sträck som oroade mig. Det var om orken skulle räcka till att laga, fota och skriva varje dag som gnodde. Sedan gick ju allt ganska smidigt ändå. Det var en rolig december.

Jag gillar julmat, men blir oftast ganska trött på den redan när den första skjortknappen på julafton sprutar någon gång efter sillen. Det där med att äta rester är inte riktigt min grej. Samtidigt så mår jag dåligt av att de ligger kvar i kylen och bara dör. Ett sätt att lösa restproblemet har ju varit traditionen med annandagspytt på stekhällen. Då vi inte firar jul hemma på julafton så har det dock känts som att vi köper julmat enkom för att ha till pytten. Det blir en ganska kostsam pytt, jämfört med att bara köpa grejer till just pytten. Dessutom blir det alltid rester av pytten, hur många grannar vi än bjuder in.

Julafton firas med att vi kommer till dukat bord hemma hos mor och far. (Vanligtvis säger jag mamma och pappa, men mor och far låter mer Carl Larsson och juligt på något vis. Nästan Rydbergskt.) För det är jag evigt tacksam, även om jag kanske inte alltid har uttryckt det. Jag vet vilket jobb ni lägger ned. Tack. Vi andra i familjen tar bara med det som vi vill ha särskilt, råkar ha gjort, eller kände för att bidra med. Janssonlotten brukar hamna på oss, liksom något hemrökt. Ibland en experimentsill.

Men, det är inte julafton ännu. Låt oss njuta mer opretentiöst i ett par dagar till. Ikväll gör vi White Christmas Martini – en juldrink.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.