Zacapa black – fredagsdrinken

Reaktionerna på förra veckans no-brainer har varit tudelade. Att den låg lite på gränsen kan jag hålla med om. Jag ber om ursäkt, det var verkligen inte min mening att provocera. Inte alls. No-brainer  kanske inte är en shot man njuter, men just förra fredagen passade den bra i temat.
Idag blir det inte lika galet. Inte i närheten. Några av er kommer kanske skrynkla pannan och tänka att man inte ska förstöra finsprit. Kom igen nu! Det är inte så att jag med spritpenna klottrar en mustasch på Mona Lisa. Jag ser det inte som att jag förstör något. Zacapan förädlas för att passa in bättre i ett sammanhang. Att använda en bra rom är hela grejen då drinkens själ just bygger på den. Att använda fulrom fungerar inte, det blir liksom inte ens spännande. Så våga nu, släpp ledstången och ge er drink den rom som du förtjänar.
Idag gör jag en cocktail på kaffeinfuserad Zacapa, en sockerlag på muscavado, toppat med ett ljusare skum och riven mörk choklad. Serverad i ett kylt glas sitter den som en smäck i vårsolen och ni som redan insett storheten i en islatte kommer älska den. Och mig. Förmodligen har ni redan efter första sippen förlåtit mig för vad jag gjorde mot Zacapan. Drinkar blir ju inte bättre än dess innehåll.

Zacapa Black – recept 1 cocktail
6 cl kaffeinfuserad Zacapa
3 cl muscovadosirap
2 cl vispgrädde
riven mörk choklad

Skaka den smaksatta Zacapan med muscovadosirapen, grädde och is i en shaker. Sila över i väl kylda glas. Toppa med en tunn topp av skummad sockerlag på strösocker. Riv över mörk choklad och servera direkt.

Kaffeinfuserad Zacapa – recept
3 dl Zacapa
60 g malet espressokaffe (räkna 20g malet kaffe/dl rom)
0,5 dl vatten

Slå ner Zacapa och det malda kaffet i en sifon. Tryck i en gräddpatron och skaka lätt. Sätt sedan på ytterligare en gräddpatron och skaka därefter i 15 sekunder och låt därefter sifonen vila en minut. Släpp försiktigt ut trycket med munstycket uppåt. Skruva av toppen och sila romen genom ett kaffefilter. Slå över kaffesumpen i en skål tillsätt vattnet och rör om. Sila sedan sumpen en gång till ned i romen. Klart.

Vaniljsockerlag – recept
4 dl strösocker
4 dl vatten
1 delad och urskrapad vaniljstång
Soza cold

Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur och koka sedan upp all stång och frön med socker och vatten. När allt är upplöst silar jag av vaniljen. Låt kallna.
Med en stavmixer kör jag sedan 2 dl sockerlag med ca 17,5 g Soza cold (emulgeringsmedel). När allt medel är utblandat slår jag över det i en sifon, trycker i en gräddpatron och skakar om. Jag trycker sedan i ytterligare en patron, skakar om och låter vila i kyl i minst en timme.

Zacapa black

kaffe åker ned i sifonen

Gasen släpps ut

Tur jag tog glaset

Snart dags att sila!

sumpen silas bort

Zacapa black

Zacapa black

Zacapa black

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.