Älgentrecôte med sälta syra och sötma

älgentrecote med potatis lingon och syltade kantareller 026Igår åt vi sill, lite lax i olika former, köttbullar, salami och lite annat. Plockmat enligt julens alla regler helt enkelt. Då vi inte lyckades äta upp allt bestämde vi oss idag för att repetera gårdagen och endast springa iväg till butiken och stödhandla lite. Komplettera. Hemma igen var Eyvind hungrig som ett litet monster och blev toklycklig åt de överblivna köttbullarna och den kokta potatisen som jag stekte på i samma panna. Stödhandlingen gick så där. Jag kom lycklig hem med en älgentrecôte i ena handen. Som komplement till julmaten. ”Stödköp” jublade jag!
”I din värld” tänkte Sofia, men var vänlig nog att inte yttra sig. Snabbt var ju dagens melodi? Jag berättade snart hur jag hade tänkt. -”Om jag helsteker älgentrecôten i panna, bräserar den snabbt i rödvin, snabbsyrar kantarellerna och gör ett riktigt mos, serverar med lite lingon och rödvinsskyn som blir över i pannan, så är det lugnt sen?” Fru Karlstein sken upp igen. Vi åt ”förrätterna” hastigt och jag startade. Klockad och klar, trettio minuter senare stod tallrikarna på bordet. Att jag endast gjorde miniportioner underlättade.
Älgentrecôten delas i två lika stora bitar. Dessa steks sedan i panna med smör och olja. Tre gånger efter att bitarna fått färg höjer jag värmen igen och slår på någon halvdeciliter rödvin. Värmen sänks sedan till medel igen mellan gångerna. Det får inte steka för hårt när älgentrecôten väl fått yta. Mot slutet lägger jag ett glaslock över köttet i pannan. Det låter bra att säga att det är för att smakerna ska stanna kvar, men mest är det nog för att snabba på det hela. Locket behöver inte passa pannan utan kan vila ovanpå köttet. När köttet är till belåtenhet, ta upp och låt vila innan trancheringen. Slå på lite mer rödvin i pannan samt någon nypa vetemjöl. Koka upp, rör runt. Skyn har snart satt sig fint.
Den nykokta potatisen krossas grovt med en gaffel. Våra grannar har av någon anledning norpat tillbaka sin potatispress efter förra långlånet och ett tidigare blogginlägg. Fräckt. En klick smör och en skvätt vispgrädde, salt och peppar. Rör runt lätt så att inte stärkelsen gör klister av allting. Klart.
Under tiden du pular med kött och potatis, (jag ber om ursäkt till mina eventuella norska läsare för ordvalet) stek på kantareller och finhackad rödlök i smör och slå över någon kapsyl med ättika när de börjar bli klara. En knapp tesked råsocker kontrar mot ättikan och gör det hela härligt syrligt. Smaka eventuellt av med mer ättika och socker tills det att balansen däremellan är bra. De rårörda lingonen kom hem med älgentrecôten.
Denna rätt är så genomtänkt och har allt. Sälta, syra, sötma, till och med lite bitterhet. Den har krämighet i moset, tuggmotstånd i köttet, krispighet i kantarellerna samt smak och saft i såsen. Genialiskt.

Älgentrecôte med sälta syra och sötma – Recept 4 personer
700 gr älgentrecote eller filé
några nävar gula kantareller
1/2 rödlök finhackad
2 tsk ättika
1/2 tsk (rå)socker
3 dl rödvin
2 tsk vetemjöl till redning
12 potatisar
50 gr smör
1/2 dl vispgrädde eller mer
rårörda lingon

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.