Lammspett och fyrtal i sås

Efter att ha ätit julmat mest hela veckan och för att inte förstöra allt i förväg gjorde jag igår något helt annat. Lammspett. Lamm är gott för att det smakar något. Ta oxfilé, det kan ju vara fantastiskt gott, men köttet i sig har egentligen inte så mycket smak, jämför gärna med en väl marmorerad entrecôte. Den smakar ju så mycket mer, ändå smäller det högre med oxfilé? Det är med oxfilé som det är med champagne, det är hälften smak och hälften känsla. Känsla av att man unnar sig det bästa. Det finns ju strålande cava och prosecco av bra mycket bättre kvalitét än den billigare champagnen, men likväl är känslan av riktig champagne oslagbar. Inte logiskt för fem öre, men ändå.
Nu var det ju lammspett vi skulle tala om inte oxfilé och champagne. Jag kryddar färsen till mina lammspett med chiliflarn, sumak, lime, olivolja och salt och peppar. Färsen får sedan vila i kylen, magen bestämmer hur länge. Jag gör korvar av färsen som jag sedan kör spetten igenom. Spetten grillas sedan, helst över kol, men är grillen lite för översnöad fungerar det även bra i ugn. Jag har ett läge på ugnen som heter varmluftsgrillning som är riktigt bra. Potatisen klyftade jag och körde i ugnen under lammspetten. De gör inget om potatisen blir färdig innan, de är nästan godare att endast fingervarma doppa i de olika såserna.
Såserna för dagen var tzatziki, tomat och chipotlesalsa, paprikasalsa samt guacamole. Jag är en riktig torsk på tapas och många små rätter, varför idén med flera såser och smaker ligger mig varmt om hjärtat. Ett riktigt mustigt och smakrikt argentinskt rödvin till förhöjer smakerna och gör middagen komplett.

Lammspett och fyrtal i sås – Recept 4 personer
600 gr lammfärs
2 msk chiliflarn
2 tsk malen sumak
1/2 lime (juicen)
4 msk olivolja
salt och peppar

Paprikasalsa
2 spetspaprikor
1 röd chilifrukt
1 klyfta vitlök
1 tsk spiskummin
10 körsbärstomater eller samma mängd vanliga
1/2 dl olivolja
salt och peppar
Mixa!

Tomat och chipotlesalsa
10 körsbärstomater eller samma mängd vanliga
2 chipotlechili
1/2 msk socker
1/2 dl olivolja
1 klyfta vitlök
Salt och peppar
Mixa!

Guacamole
4 perfekt mognade advocado
2 dl creme fraiche
3 msk tacosås
1/3 lime (juicen)
salt och peppar
Mosa väl med gaffel och blanda runt. Jag ser gärna att den blir lite chunky.

Tzatziki
1/2 gurka skalad, urkärnad, riven och urvattnad
3dl turkisk yoghurt, fet.
2 msk olivolja
1/2 lime (juicen)
salt och peppar
(mynta hackad)

6 kommentarer Skriv kommentar

  1. Tomas Sundin skriver:

    Har du tagit tjänstledigt och börjat jobba som kock? 😉 Du måste ju lägga 20h i veckan.

  2. Thomas Karlstein skriver:

    Det är ju i och för sig lockande. Men nä, gillar bara att laga mat och skriva lite. Kul att du gillart!

  3. Tomas Sundin skriver:

    Lotta säger att jag ska pröva lammspetten. 🙂

  4. Thomas Karlstein skriver:

    Gör det! Kör dem inte för länge bara, det gjorde jag, men det kan man ju inte skriva.

  5. Du glömde att du gillar och käka det oxå 🙂 För några rester ser man ju inte röken av 🙂

  6. Thomas Karlstein skriver:

    Klockren kommentar Anders! Du ligger på plus igen. Allt är förlåtet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *