Calamares a la Romana – friterad bläckfisk

Calamares ala RomanaCalamares a la Romana har jag njutit under många år, jag har bara inte vetat om det. Att den kallas så alltså. Bläckfisk är väl efter hummer det som min son äter helst. Går vi ut och äter tapas är Calamares a la Romana alltid rätten som Eyvind beställer in först. Jag fullkomligt älskar hur han med inlevelse, stolt hanterar det spanska uttalet. Det är precis som att han känner smak och börjar njuta av bläckfisken bara han tar orden i sin mun. Att vi alla brukar dela lite på det som beställs in är inget som gäller bläckfisken. Har vi tur finns det två ringar kvar till mig och Sofia.
Jag älskar också bläckfisk i alla dess former, men sedan ett tag tillbaka är det grannen Emilios bläckfisk, den åttaarmade i olja och vinäger som står högst upp på listan. Den är oslagbar och antagligen med på min tio i topp lista vad gäller mat i alla dess former.
Senast jag gjorde Calamares a la Romana var dagens före Eyvinds födelsedag, jag tyckte väl synd om honom eftersom han var hemma sjuk. När han insåg vad vi skulle äta fanns det inte längre någon ömkan kvar från min sida. Barnet sken upp och sjukdomen var som bortblåst.
Jag skär bläckfiskklockorna i centimetertjocka skivor som då blir till ringar. Jag dubbelpanerar och friterar sedan dessa i olja. Ringarna är så fuktiga att de kan doppas direkt i mjölet. De friteras i ca 3-4 minuter. Oljebadet har en temperatur av ca 180 grader. Ta upp ringarna redan tidigare om du är nöjd med färgen. Jag låter ringarna rinna av på tidningspapper i ett durkslag i någon minut innan de läggs upp på en salladsbädd. Klyftad citron och majonnäs blir självklara tillbehör. Lite grönt på toppen fräschar upp. Bygg gärna på höjden,man vill ju åt det där berget av Calamares a la Romana.

Calamares a la Romana – Recept 4 personer
3 klockor bläckfisk
2L rapsolja till fritering
1 kartong ströbröd av vanligt förekommande storlek
3 dl vetemjöl
4 ägg
majonnäs eller aioli
citron klyftad
sallad till uppläggningen

2 kommentarer Skriv kommentar

 1. Lars Cajvall skriver:

  Ser ju riktigt gott ut. Calamares a la Romana.
  Besökte den grekiska ön Egina på 80-talet. I hamnen beställde jag calamares och fick in babybläckfiskarmar i olja och vinäger.
  En smakupplevele utöver det vanliga.
  Hälsningar Lars i Västerås

  1. Thomas skriver:

   Det låter gott. Vi älskar bläckfisk hela familjen. Jag har en italiensk granne som gör något liknande det du beskriver. Det finns ett recept här på bloggen. http://karlstein.nu/polpo-ala-emilio/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.