Fredag. Och vilken fredag sen. En heldag med matlagning, den första av många kommande. Då det är skördetid, tänkte jag köra ett tema i helgen. Äpple. Tyvärr tål jag inte längre äpple i dess naturliga form, så jag får helt enkelt förädla dem. Först ut blir en naturlig och fräsch äppelcocktail, med smaker av vanilj, kanel, lite ingefära och citron. Citronen och ingefäran ger lite bett och rycker bort drinken från dessertbordet. Jag hade först en tanke på att även ha ner lite chili, men det får bli en annan gång. Drinken Äpple är så långt ifrån de radioaktiva appletinis man bjuds i en sämre bar. Den är bara äpple i sällskap med bekanta kryddor.
Ikväll fortsätter äppeltemat då jag dukar fram en älgcarpaccio. Carpaccion ska toppas lätt med parmesansås, äppelkaviar, havtorn, krasse och syltad schalottenlök. Jag får se om jag får med något annat också. Jag vill att det ska smaka skog och Sverige. Lite höstigt, men friskt på något vis. Efter carpaccion kommer en riktig höstklassiker. Ryggbiff av älg med kantarellsås, rårörda lingon och rotfruktsgratäng. Till efterrätt. Ha ha! Äppelkaka med hemgjord vaniljsås såklart. Tydligen ska det vara världens bästa äppelkaka. Vi får se.
Ibland önskar jag att jag hade en jordkällare där jag kunde ha metervis med hyllor fyllda med inläggningar och äpplen i trälådor inslagna i tidningspapper. Just tidningspapper kanske är jätteonyttigt med tanke på trycksvärtan, men tanken är ändå romantisk. Nej, dags att sätta igång…
Äpple – fredagsdrinken
Ingredienser
- 10 cl Virtuous ginger vodka (alt. vanlig vodka och en tumnagel stor bit färsk ingefära).
- 4 cl vaniljsockerlag
- 4 cl citronsaft
- 1/2 kanelstång
- 10 cl äppeljuice (köp gärna hela äpplen och kör genom en råsaftcentrifug)
- is
Gör så här
- Kasta ned samtliga ingredienser i en mixer. Kör tills allt är helt slätt.
- Sila genom en tesil.
- Slå ned i en shaker med krossad is. Skaka i någon minut och sila sedan upp i cocktailglas.
- (Servera med en rosmarinkvist på glaskanten som bränts lätt med en brännare).