Här hemma brukar vi ha julskinkepremiär varje år någon gång runt första advent. Så även i år. Den första julskinkesmörgåsen vill jag helst ha så klassisk som möjligt. Ett luftigt, lite segt halvljust bröd, med ett salt smör och en hemgjord senap. När den första skinkan är uppäten redan efter någon dag får jag dåligt samvete. Tänk om jag förätit mig nu? Kommer jag uppskatta julskinkan lika mycket på julafton om jag håller den här takten på mackorna redan i början av december? -Nja, förutsatt att man inte enbart livnär sig på julskinka mellan första advent och julafton, tro mig, jag har gjort, så finns det nog ingen anledning till oro. Julskinkan är dessutom fortfarande bara en fin råvara så fort man tagit bort det juligare fodralet med julkulor och mistlar. Skinkan är en råvara som man inte nödvändigtvis måste njuta med bröd och senap.
När jag komponerade ihop detta recept var jag lite orolig för om det skulle rymmas inom ”julskinkemackans” ramar. Sedan mindes jag att det var de mer urspårade recepten som uppskattades mest när jag satt och summerade julskinkejobbet. Ett recept som detta tar även udden av rädslan över att bli dränkt av JULskinka i förväg. Jag är inte orolig.
Idag bjuder jag på ett härligt ångat bröd, en Bao, som fyllts med en pulled julskinka som badats i en currydressing. Det här sjunger Asien. I det mjuka brödet finner vi även en rad krispiga grönsaker, färger och texturer. Skinkan jag använder i detta recept är min personliga favorit – den rimmade julskinkan från Scan av svensk rapsgris. Att den blivit min favorit beror, utöver smaken, kanske främst på besöket hos rapsgrisgården utanför Västerås för något år sedan. En dag som närmast gjorde mig rörd. (Om själva besöket kan ni läsa under länken ovan). Nåväl, här kommer i varje fall en riktig smakbomb som i sin sparsamma servering inbjuder till att aldrig sluta äta.
Utan att ta ut något i förskott så tänker jag blygt påstå att det här kommer vara den godaste annorlundajulskinkemackan ni någonsin ätit. Som jag nämnde i tidigare inlägg – vi firar jul under en ganska lång tid. Det är såklart det finns tid att ta ut svängarna lite…
Asian steamed bun julskinkemacka
Ingredienser
Pulled julskinka
- 1/2 (ca 2 kg) Julskinka Scan Svensk Rapsgris
- 1 dl sesamolja
- 1 näve vitpeppar
Currydressing
- 3 msk curry
- 1-2 msk smör
- 1 msk sesamolja
- 1 schalottenlök (finhackad)
- 2 tsk farinsocker
- 2 dl majonnäs (Hellmans)
- 2 dl creme fraiche 34%
- en nypa salt
Steamed buns (Bao)
- 90 g smör
- 330 g mjölk (3%)
- 14 g torrjäst
- 720 g vetemjöl
- 70 g strösocker
- 10 g salt
- 4 g bakpulver
- 4 g bikarbonat
Till serveringen
- Daogaodressing (färdigköpt, endast några droppar)
- färsk koriander
- salladslök
- asiatisk tatsoi (ett slags kål i bladform)
- rödbetsgrodar
- cashewnötter (lätt krossade)
Gör så här
Pulled julskinka
- Avlägsna först nätet från skinkan och skölj den med kallt vatten. Ta bort eventuell svål men låt fettet vara kvar. Skär itu skinkan på mitten. (I detta recept är det bara nödvändigt med en halv skinka, men om man vill finns det inget som hindrar att använda hela skinkan).
- Lägg ned skinkan i en ugnssäker gryta med lock. Tillsätt sesamolja och hel vitpeppar.
- Ställ sedan in grytan med locket på i ugnen. Baka sedan i 125 grader i ugn 6-8 timmar, eller tills dess att köttet går att dra isär med två gafflar.
Currydressing
- Stek hastigt upp curryn med smöret så att det får lite färg. Sänk sedan värmen och tillsätt schalottenlöken, farinsockret, sesamoljan och lite salt. Låt sedan gå ihop på låg värme i 3-5 minuter. Dra åt sidan och låt kallna.
- Blanda majonnäs och crème fraiche, tillsätt currypastan och smaka av med eventuellt lite mer curry.
Steamed buns (Bao)
- (Till detta degrecept rekommenderar jag starkt att man tar hjälp av en köksassistent. Degen blir väldigt kompakt och är hårdarbetad).
- Mätt upp all de torra ingredienserna utom torrjästen. Blanda väl i en skål.
- Smält smöret och blanda ut med mjölken i köksassistentens stora degbunke. Blandningen ska vara fingervarm, vid högre temperaturer kommer jästcellerna att ta skada. Blanda ned torrjästen och vispa om ordentligt så att jästen löses upp. Det blir klumpar av smöret, men det gör ingenting.
- Tillsätt sedan de torra ingredienserna till vätskan. Kör på låg hastighet och ha bara ned lite i taget. "Knåda" degen i maskinen i ungefär tio minuter. Mot slutet har degen släppt från kanterna.
- Ta ut degen och forma ett klot. Spraya degbunken med spraysmör, lägg tillbaka degklotet och täck med plastfilm. Låt sedan jäsa i ungefär en timme. Degen kommer nästan dubblas i storlek.
- Ta upp degen och kavla ut till en ungefär 6mm tjock degmassa. För snyggast resultat pressar jag ut runda ringar med en stålring som mäter ungefär 8-10cm i diameter.
- Vik ihop "plättarna" så att de blir halvmåneformade. Pressa försiktigt ihop så att de sätter sig lite.
- Låt sedan jäsa täckta på bänken i ytterligare 30 minuter.
- Ta fram ångkokaren i bambu. Klipp till smörpapper så att de passar i ångkokaren. Gör ett stort hål i mitten så att ångan kan ta sig fram mellan våningarna. Lägg ned bröden ovanpå pappret.
- Placera sedan ångkokaren över en kastrull med kokande vatten och täck med locket. Ånga i ca
- 8-10 minuter. Det är nästan omöjligt att ånga bröden för länge, men de blir himla trista om de gått för kort tid. Ta sedan upp bröden och låt kallna på en kall plåt.
Servering
- Blanda ihop lite av julskinkan med currydressingen i taget. Smaka av och hitta rätt balans mellan dressing och skinka.
- Placera ett krispigt salladsblad i botten av Baobröden. Lägg en "klick" av skinkan på salladsbladet. Toppa med några stänk av Daogaosåsen, korianderblad, krossade cashewnötter, rödbetsgrodar och några blad av asiatisk tatsoi.
I detta och tre andra adventsinlägg kommer jag att presentera fyra julskinkemackor i samarbete med Scan. Det kommer att bli annorlunda ”mackor” blandat med mer klassiska och ju närmare dopparedagen vi kommer desto mer julskimriga kommer de att bli.