Blackberry sour – fredagsdrinken

Kräftfisket i onsdags var nog veckans höjdpunkt. Fantastiskt hur fem timmar i en roddbåt ändå kan gå så fort. Man tar med sig en vän, lite god dryck, något att stilla hungern med och sen är det bara att sitta och vänta. Denna gång följde matvapendragaren Mats med. Rodderskan Sofia fick stanna hemma. Hon behövde sin skönhetssömn.
-”Man kan ju inte komma med påsar under ögonen om man ska möta förskoleklassen morgonen efter!”
När blev du så gammal och förståndig? Hoppas det reverserar, är övergående eller åtminstone stagnerar? Trots oroligheter på himmelen så klarade vi oss undan ganska bra. Ett skyfall försökte dränka oss mitt under kvällen, men båten höll sig flytande. Vi hann få fram våra ponchos precis i tid tills att skuren var över. Som vanligt när man fiskar kräftor så börjar det alltid trögt. Fiskefönstret som är reglerat pågår mellan klockan 19-00. I år var kräftorna särskilt nattrötta och några egentliga fångster att tala om infann sig inte förrän klockan passerat 22.

Någon gång vill jag verkligen vara med om ett riktigt kräftfiske. Så som man gjorde förr, i en sjö, utanför ett torp i Småland. Harva åkern och mocka på dagen. Äta saltat fläsk och sill med potatis på knäckebröd till lunch. Skölja ned allt med brännvin ur en glasflaska utan etikett. Dricka ljummen pilsner. Ett svalt nakenbad efter ett hårt dagsverke. Carl Larsson kan gärna få sitta i bakgrunden och måla en tavla av Zorns motiv. Jag tror nämligen att förspelet till själva kräftfisket är viktigt för fångsten. Burarna ska matas med något obskyrt bete, ett bete som baseras på nedärvd folktro snarare än vetenskap. När solen börjar gå ned bakom träden åker burarna i. En stunds avslappning framför lägerleden, några fler pilsner innan man vant slumrar till på en granrisbädd i värmen från elden. Någon timme eller två senare, vaknar man av morgondaggens smekande täcke. Man är totalt utvilad och andedräkten är god. Det är dags att vittja burarna. Burarna är stinna av kräftor av jumbostorlek och det obskyra betet har givetvis helt tömt sig själv ur burarna. För att inte bli allt för nationalromantiskt nostalgisk avslutar vi här vårt lajvande med att ta en taxi till hotellet där vi lägger oss i den väl tilltagna kontinentalsängen. Efter morgonduschen vankas det champagnefrukost runt tolvsnåret. Kräftorna har under tiden tagits väl om hand och är nu urskitna i någon annans badrum. Koka dessa gör vi själva, väl hemma igen i godan ro.

Det närmaste kräftfiske som dagens fredagsdrink kommer är väl björnen i skogen. Björnbär och gin har nämligen huvudrollen i dagen fredagsdrink – Blackberry Sour.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.