Filthy Martini – fredagsdrinken

En Dirty Martini kan väl knappast ha undgått någon. Dirty Martini – cocktailen där man utöver den sedvanliga oliven även har ned en skvätt av den lag som oliverna kommer i. Särskilt dirty vet jag inte, men helt klart får man en skön sälta i sin cocktail. Vill man ha den riktigt dirty så är dock inte en olivlag rätt väg att gå. Idag gör vi Filthy Martini.

Fredagsdrinken är för mig ett sätt att bekräfta att helgen, ofta med dominerande inslag av mat och dryck, har tagit sin början. Fredagsdrinken är en slags helgens advent. Man sätter sig ned och njuter en stund innan det tar fart i köket. Man varvar ned och samlar kraft, snackar och summerar och lägger upp en lös plan för de kommande två dagarna. Jag gillar lösa planer, då kan man kravlöst känna efter på vägen innan söndagskvällens totala kapitulation i soffan framför Netflix och Foodora-appen.

Tillbaka till Filthy Martini. I våras hade vi gett oss sjutton på att göra tidernas Bloody Mary. Ostron centrifugerades, tomatjuice reducerades i låg temperatur under vakuum och pepparotsmolekyler sprängdes in i premiumvodka med en ultraljudsstav. Resultatet blev helt i linje med våra förväntningar. Utrustningen för en kvarts miljon levererade helt klart en av de bästa och mest uppnosiga Bloody Mary vi någonsin smakat. Det var vid detta tillfälle som jag och en annan i sällskapet nästan samtidigt påtalar att det vore himla trevligt med centrifugerad ostronjuice i en Martini. Om sältan från olivlag kan beskrivs som trevlig så är sältan från ett ostron som en total överkörning med snurr på hjulet hos Punk Royale. Ostron är dessutom den bästa aptitretaren i hela havet. Vad kan gå fel?

Filthy Martini – en drya med ekfatslagrad gin och ostron

Till vår Filthy Martini har jag valt Stella Nova, en gin från bryggeriet Spirit of Hven på ön Ven utanför Landskrona. Ginets ljusa bärnstensfärg kommer av att fem procent av ginen har lagrats i tio år på ekfat. Några färre procent har lagrats i tre år på samma fat. Det ekfatslagrade ginet blandas sedan med Hvens vanliga Organic Distilled Gin som är ganska rund och subtil. Toner av också citrus, lime och koriander får mig att veta att det här kan bli bra. Att Stella Nova kommer i en Erlenmeyerkolv, ringar in Hvens filosofi som hela tiden har kretsat kring kemi på denna alkemisten Tycho Brahes ö Ven. Emil Erlenmeyer var en tysk kemist som forskade kring relationen mellan alkohol och estrar och designade E-kolven. Att Ven är omgiven av hav är också en självklar anledning till att para ihop den med ostron i en Filthy Martini.

Ostronet jag föredrar är Chebooktook – ett riktigt premiumostron. Namnet kommer efter bukten Bouctouche, som betyder betyder ”Great Little Harbour”. Bukten har en ultimat placering för just ostronodling, där den ligger skyddad av en nästan en mil lång sandstrand som släpper på precis tillräckligt med vågor för att ostronen ska stormtrivas. Odlingen fyller snart 30 år och har sedan starten drivits av eldsjälen Serge LeBlanc. Kännetecknande för Chebootook är att de är väldigt små och nästan platta. På grund av ostronets starka muskel så är hållbarheten dessutom något längre än för många andra ostron.

Saknar man en centrifug så går det utmärkt ändå. Ostronen måste inte centrifugeras för att ge smak åt en Filthy Martini. Då Chebooktook är förhållandevis små och inte innehåller så mycket vätska så går det bra att helt enkelt stjälpa ned ostron och juice i en mixer eller mortel. Klipp sönder ostronet, pressa ut juicen och sila sen av. Alternativt gör som jag – använd juicen direkt i drinken och garnera med det hela ostronet i glaset.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.