Bloody Oyster Mary – fredagsdrinken

-”Hej bartender, en Bloody Oyster Mary tack!”

-”Självklart, hur föredrar ni er tomatjuice? Reducerad genom destillation, centrifugerad klar eller regular raw? Ska ostronjuicen slås direkt i, eller vill du att vi centrifugerar ostronen innan och tar vara på juicen efteråt? Om du vill kan vi panera och fritera ostronköttet som utsatts för 15600G i upp till 10000 rpm under kylning i två timmar. En utmärkt Hors d’œuvre för enbart våra mest uppskattade och dignitära gäster – ostronköttet blir alldeles särskilt smörigt. Väger det åt panko eller tempura? Personligen skulle jag rekommendera krispigheten i pankoströbrödet, men min smakreception är inte i närheten av sofistikerad. Gillardeau eller Utah?”

-”Jag litar på husets rekommendation avseende ostrontilltugget. När det kommer till vår Bloody Oyster Mary så ser jag helst att tomatjuicen är reducerad genom destillering. Jag gillar särskilt den friska frukten som bibehålls när tomatjuicen destillerats i låg temperatur under vakuum. Kraftigare, men ack så elegant.”

-”Ett utmärkt val min herre. Innan jag lägger ordern, får jag föreslå att vi ytterligare höjer verkshöjden något? Precis just denna afton, för att hedra ert besök, har vårt south Kitchen side Lab förberett en pepparrotsvodka med ultraljud. Ultraljudsvågorna söker sig effektivt genom pepparoten och slår sönder dess molekyler så att aromerna fullständigt kan absorberas i vodkan. Om mitt minne nu inte sviker mig, tror jag visst att ni njutit vår tonic raw, som är skapad på ett liknande vis vid ett tidigare besök? Det är min övertygelse att pepparotsvodkan skulle vara ett utsökt val för en icke klentrogen gourmands gom som min herres?”

-”Ni vet att uppvakta era gäster. Är ni möjligtvis så god och tar in några årgångschampagner som vi kan förlusta oss med under tiden? Kanske några snittar med störkaviar? Inget fancy, det vanliga bara.”

-”Givetvis! Av kutymsk magnummodell då antar jag? Får vi möjligtvis även ta och bjuda på ett glas av vår alldeles egen grappa gjord på en icke helt oborgerlig Ripasso under tiden? Er Bloody Oyster Mary med tilltugg kommer att vara klar för servering inom sex kvicka timmar…”

Vilken lördag i förra veckan. Det var lite som att allt du önskar kan du få. Ju galnare desto roligare, med några sköna improviserade side sticks. Experimentens utfall överträffade faktiskt förväntningarna. Ostronjuice i en Bloody Mary kommer fortsättningsvis att vara lika självklar som selleri. Fylligheten, havet och ostronet vid sidan – ni måste prova! Nästa gång ska vi dock kasta ned några nyöppnade ostron i varje Bloody Mary också. Bloody Oyster Mary på en genom destillation reducerad tomatjuice påminner om en mer smakrik Gazpacho, men är ändå mer rustik. Lite som en förrätt och så som Bloody Mary ska vara. Pepparroten i vodkan var påtaglig, här kan man diskutera huruvida det blev en aning för mycket, meningen gick isär, men så här efteråt var det ju den som var tongivande och gav drinken dess signum. Det här var en Bloody Mary hämtad direkt från Platons idévärld. Egentligen är det en omöjlighet att vi ens kunde få uppleva den här i vår sinnerliga värld, men någon blek sinneskopia var det inte. Jag gillar vår Bloody Oyster Mary mer och mer, faktum är att jag har haft lite svårt att sluta tänka på den.

Utöver ostronfrossa, goda cocktails, champagne och gamla viner – vilket sällskap. Tre överflödigt nördiga matpersonligheter som äntligen strålade samman, denna gång inte bara hastigt i Sveriges mest intelligenta köksutrustningsbutik – KitchenLab, eller i en chatt. Alla värre än de andra på sitt sätt. Synd att inte den fjärde musketören kunde ansluta, men det kommer givetvis fler tillfällen. Då ska vi göra Dirty Martinis med hela ostron i. Kanske ”hänga ostronet” i cocktailen och toppa med en hackad ”brisk” umamistinn klar gele? Vetenskapliga diskussioner, nya idéer, en ”musiksmak med släng av Stockholmssyndrom”, en icke glömd rumpa, buttkickers, pis femtio första decimaler, skämt och ståhej. Allt i en fin fond med även allvarligare diskussioner.

”kRusboda 4-ever.” När kör vi igen?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.