Brezel, Pretzel eller kringlor – Oktoberfest del 2

Oavsett om ni lider av träningsvärk efter all Umpah umpah, eller har missat Oktoberfesten helt finns det ännu tid. Avslutningskalaset hålls i helgen för att avslutas sedvanligt den första söndagen i oktober. Den sista sejdeln är lång ifrån tappad och den sista kringlan har inte kringelilurats.

Kringlor, Brezels eller Pretzels. Som feta mjukhårda salta pinnar men godare. Ska de bakas enligt originalrecept så är det bara att acceptera att dessa skall doppas i frätande lut innan gräddning. Ångesten må vara total, ”i min strupe?”, men dessa har ju bakats på samma sätt i flera hundra år så vem är jag att fega ur med vatten och bakpulver. Vi vet att det inte riktigt blir samma sak, men vem köper mellanmjölk? Ska det vara så ska det va.

Medellivslängden för män sägs ha varit runt 40 år vid tiden för den första Oktoberfesten. För kvinnor var den något lägre. Om den lägre åldern hos kvinnor berodde på att kvinnorna var de som bakade Brezels finns ingen forskning. En sak är dock säker. De hade inte samma skyddsutrustning att tillgå som idag. När det sved så märkte de.

Vårt Brezelbak kom igång sent. Allting stod där preppat och klart, men vi verkade aldrig vilja komma igång. Det där med frätande soda som kringlorna bara skulle ligga och mysa i en stund kändes läskigt. Efter att vi bjudit in en vän på icke utannonserad provsmakning av färdiga kringlor så tog vi dock mod till oss att börja. Inombords spelades ”ju fler vi är tillsammmans, ju gladare vi blir.” En definitiv kollektiv kollaps kändes på något sätt som ett värdigare avslut än det slut där en enskild, i sista sekunden räddad matbloggare med strupsmärtor, behöver sondmatas med mixad biff, bea och pommes varje gång han nickar. Ok. Lätt överdrivet, men så gick mina tankar.

Så här en vecka efter lever vi och mår bra. (Undrar hur det är med Anders?) Kringlorna var goda, även om jag inte blev helt nöjd med formen. De jäste upp på oväntat vis och blev inte riktigt så där slimmat vackra som jag ursprungligen tänkt. De gick mer åt kanelbullehållet, men med tanken på att det är kanelbullens dag så passar det ju bra ändå. Det blir till att göra om och vackrare till nästa Oktoberfest eller gång. Det där med lutet var ju inte så farligt ändå. Bara man är försiktig, läser på innan och absolut inte enbart litar på någon random snubbe som lägger ut recept på nätet. Det lätta pirrandet i halsen är bara inbillning…

Brezel

Prep Time: 2 timmar

Cook Time: 20 minuter

2 timmar, 20 minuter

Cuisine: German

Servings: 12

Brezel

Ingredienser

  • 1 msk torrjäst
  • 2,9 dl vatten (fingervarmt)
  • 1,5 tsk farinsocker
  • 9,5 dl vetemjöl (Manitoba eller tipo ”00”)
  • 2 tsk salt
  • 25 g rumstempererat smör
    Sodabad:
  • 1L vatten
  • 30 gram Soda (100% natriumkarbonat, CAS 497-19-8)

Gör så här

  • Blanda ut jästen i vattnet med sockret och låt allt lösa upp.
  • Tillsätt mjölet som innan blandats med saltet. Kör allt i en assistent under 5 minuter och låt sedan degen vila i 5 minuter.
  • Tillsätt det mjuka smöret till degen och kör igång maskinen i 5 minuter till. Skarva eventuellt i lite mer mjöl eller vatten om degen känns torr eller kladdig.
  • Forma degen till boll genom att vika ned och in degen under sig själv. Täck bunken med plast och ställ på jäsningen i 1h.
  • Slå ned degen så att alla gaser försvinner ut. Dela deggen i 12 bitar. Gör små bollar.
  • Rulla ut bollarna så att det blir långa rullar med en kraftigare mitt och tapperade avslut. Gör dem cirka 40 cm långa.
  • Forma en brezel och lås ändarna mot kringlan med lite vatten. Lägg åt sidan på bakplåtspapper och ställ in de färdiga kringlorna i kyl. Låt dessa sedan stå i en timme.
    Sodablandningen
  • (Använd endast 100% ren natriumkarbonat. Försäkra er genom att ta en titt på säkerhetsdatabladet om att produkten inte innehåller några tillsatta ämnen som parfymer eller liknande. Jag använde Nitors Målarsoda, men jag har sett andra märken av målarsoda som inte är helt rena. Var säkra på vad ni använder).
  • På med gummihandskar och gärna skyddsglasögon. Värm upp vattnet till ca 60°C. Mätt under tiden upp 30 g soda.
  • När vattnet är varmt, tillsätt sodan till vattnet. INTE tvärtom.
  • Rör om försiktigt tills dess att sodan helt gått ut i vattnet. Dra av från värmen.
  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Bada kringlorna, en i taget under 1 minut i badet. Vänd på dem efter halva tiden. Använd verktyg! Ta upp med en hålslev, låt rinna av och akta er från stänk. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
    Gräddningen
  • Strö över lite grovt salt eller riven hård ost av Gruyeretyp.
  • Grädda i 20-30 minuter beroende på ugn.
  • Låt svalna på galler. Njut med lite smör eller bara som de är till en Maß öl.
https://karlstein.nu/brezel-pretzel-eller-kringlor-oktoberfest-del-2/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *