Fredagsdrinken – best of

Vissa cocktails dröjer sig kvar i minnet längre än andra. Trots att jag skrivit och blandat omkring tvåhundra drinkar på Karlstein, så måste jag erkänna att vi dricker förhållandevis få drinkar. Det blir ofta bara den som hamnar här och sen en bra gin och tonic på lördagseftermiddagen. Lätt och ledigt på något vis. Jag satt i veckan och gick igenom vilka drinkar som jag gillat bäst. Det behöver inte handla om enbart smak. Varje cocktail måste inte vara det godaste man druckit. En drink kan även vara intressant, väcka ett wow, eller bara vara cool i sin sammansättning.

Efter ett tag insåg jag att det var väldigt svårt att välja. Jag fick lov att begränsa mig till tio stycken och då har jag bara gått igenom en bråkdel. Nedan följer några av mina personliga favoriter med några korta kommentarer om varför. De är både goda, uppseendeväckande och eller coola. Vissa berättar minnen, andra bara är bra mest utan förklarlig anledning.

Nitro cold brew cocktail är svår att inte gilla. Den delades av flera internationella drinksidor och på licensed to distill nådde den inom några dygn knappt 23k likes. Kombinationen av kallpressat kaffe ur en kvävesifon med tillhörande kaviar på triple sec gick hem både bild- och smakmässigt.

Ha ha! Min galning till granne och vän flög över en Drone martini. Idén hade funnits länge, en dag bara hängde den där. Vi satte på oss 007-utstyrseln, hyrde in en Bondbrud och lekte Casino Royal resten av kvällen.

Doften av örter, fikonsockerlag och syran av grapejuice. Härliga kombinationer. Vackert.

Den här drinken kom till sent en natt efter en urspårad 6-rättersbaluns hemma hos, just det – Alex! Den röda specialflaskan med Cointreau var så vacker att jag nästan funderade på att norpa med mig den hem. Drinken går i citrustoner och är riktigt frisk. Den behövdes för att hålla oss vakna. ”Thomaståget” höll stilen.

Så snygg! Någons favoritfärg råkar vara turkos. Ok, det kan ligga lite fusk bakom färgtonen, men drinken är lika klassisk som den är god. Rak, enkel med en punch! Så vill jag ha dem.

Efter tagning nummer trettioelva låg bäret kvar ovanpå isklotet. Den här drinken kom till i samband med en nypremiär av någon säsong av Game of Thrones. En bättre variant av klassiska Singapore sling. Underbart med Maraschinobär och har ni inte blandat cocktails på Dragon blood tidigare så spring och köp!

En hittepåhistoria som slog väl ut. Kort och koncis. Gin, citron, lite sockerlag och Passoa.

Jag vill inte gilla den kemiska smaken i Absolut Vanilla, men den fungerar på något konstigt sätt i den här drinken. Som ett syrligt geléhallon. Sedan dess har vi alltid en flaska Absolut vanilj hemma. Den används enbart till Nipples.

Jag hade en period när jag ständigt försökte få tillbaka på de stigande försäkringspremierna. Med pulversläckaren intill hade jag lovat mig själv att aldrig blanda denna drink inför gäster efter en god middag med annan dryck. Det sket sig redan första kvällen. Kanske är den mer för ögonen, men tillhörde man skaran som drog brinnande Sambuccashots i slutet av 90-talet så bör man definitvt kolla in Back Draft. Efter att man maxat hemförsäkringen och lagt på en drulle alltså.

En återkommande höstfavorit är Hot liquid pie. Många lördagseftermiddagar har du värmt oss framför brasan. Idén var enkel. Jag ville göra en drink som smakade äppelpaj. Med mörk rom, Fireball och äppelöl så var saken klar. Grädden ger kropp och härliga mustascher. Störst vinner! Drinken fungerar även kall med is utan grädde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.