Chili cheese balls – breakfast for champions

Gröt, yoghurt, frukt i fina skivor, juice, ägg, bacon, filmjölk, kaffe, te och honung. Det är ett sätt att börja dagen, men det gör ju knappast någon lycklig. Lycklig blir man av chili cheese balls och cola zero. DET är en riktig humörhöjarfrukost. Frukosten sägs ju vara dagens viktigaste mål och i jämförelse med cheese balls så kan vi väl vara överens om att filmjölken med tråkmüsli känns ganska sur och lite brunorange.
Tidigare har jag alltid pulat in röd chili direkt i kuber av Jarlsberg, dubbelpanerat och sedan friterat. Idag finner jag inspiration i ett recept som spridits som en löpeld på nätet. I receptet rivs osten vilket gör det enklare att blanda ost av de sorter man råkar ha hemma. Smart. Originalreceptet finner ni här. Min version där jag blandar två ostsorter kommer nedan.
Jag använder den gröna ”taco-chilin”, en rumstempererad blandning av Jarlsberg och vällagrad herrgård. (Tänk dock på att vissa ostsorter är svårare än andra att forma till bollar. Herrgården går lätt, medan jarlsbergen gärna vill falla isär). Osten rivs, formas till bollar och fylls upp med chili. Sedan dubbelpaneras de med ett avslutande lager av krossade ostbågar. Låter det gott? Det var något annat än te och macka i varje fall.
Nästa gång ska jag göra helt med cheddar hade jag tänkt. Herrgården tenderar att bli lite sötsyrlig. Vill man ha en krispigare topping rekommenderar jag pankoströbröd. Tanken på att göra riktiga små kaloribomber segrade dock idag, varför det blev topping av just krossade ostbågar.
Vill man skoja till det lite, kanske tänka lite mandeln i gröten? Då ser man till att hacka ner en hel habanero och pula in alltsammans i en enda boll. Ingenting blir tråkigt efter det. He he! Mig kan man aldrig lita på. Ha en fortsatt trevlig helg.

Chili cheese balls – recept
1 påse ostbågar
3 ägg
1 dl vetemjöl
ca 500 g ost (jag kör 70/30 herrgård och jarlsberg)
jalapeños efter smak (osten äter upp halva styrkan, snåla inte)
ca 2 L rapsolja (till friteringen)

Krossa ostbågarna fint  i en påse eller matberedare och strö sedan ut jämnt på en vanlig tallrik.
Vispa upp två ägg i en liten skål, strö ut vetemjöl på en flat tallrik.
Riv osten och blanda ihop. I handen formar jag sedan bollar med händerna. I bollarna blandar jag in den väl avrunna chilin.
Rulla bollarna först i mjölet, sedan i äggblandning och sist i de krossade ostbågarna.
Fritera i 180 grader i en till två  minuter. Ser man att någon boll börjar släppa ostmassa är de definitivt färdiga. Ta upp och låt rinna av på lite tidningspapper. Servera till frukost med iskall cola och lime.
(Ett empiriskt litet tips. Använd inte frityrkorgen, de bollarna som ligger i botten fastnar gärna i nätmaskorna. Lägg istället ned dom som de är och fiska upp med en hålslev. En gång i tiden visste jag ju det där, jag måste göra chili cheese balls oftare).

chili cheese balls

ostbågsmjöl

chili cheese balls

Använd INTE korgen, använd hålslev.

chili cheese balls

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Andreas Ivarsson skriver:

    Bollarna ser sjukt goda ut!

    1. Thomas skriver:

      Det var de! Tack för inspirationen. Coola filmer ni gör.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.