Cilantro Sour – fredagsdrinken

Såg en kvick liten serie i veckan – Foodie Love. En lättsam historia att slumra in till med någon under täcket. Där fanns kärlek till mat, kärlek till drinkar, kärlek till smaker, en flirt med stjärnrestaurangernas ibland krystade skapelser och kyparnas sätt att presentera, men även där bakom, kärlek, ensamhet och människor. Serien är något av en kvasiintellektuell sörja som man om än ibland motvilligt, gärna väljer att vältra sig i. Som matsex – härligt men ändå inte.

Flera beröringspunkter känns under seriens gång igen. Har man levt är mycket bekant, särskilt för eviga romantiker med en fablaisse för mat och cocktails. Det är du, jag, vi och gastronomin. Några gånger vill man hoppa in mellan det haltande paret, örfila upp dem, be dem sluta gå på tå och börja kommunicera. Serien är inget man skryter om att man sett, tipsar om den gör man helst anonymt, men när alla avsnitt är förbi och binds ihop kan jag inte låta bli att känna mig berörd.

Serien bjuder på vackra matpresentationer i närbild, alla autentiska och hämtade från menyer och restauranger man faktiskt kan besöka. Tycker man att en avsmakningsmeny på en stjärnkrog är i det dyraste laget kan man njuta den här. Man får alla rätterna serverade där i sängen. De überstrikta servitörernas filosofiska uppsnack är med. Obskyra och i sig ibland tveksamma flighter hängs upp på liknelser och idéer och förvandlar genast den ganska mediokra tuggan till något ”once in a life time”.

Serien bjuder även på sköna reflektioner och tankar. Till exempel vet jag nu, som Ana Maria Mutate ska ha förklarat, att anledningen till att folk alltid har svårt att bara dricka en Gin och Tonic beror på att de efter den första ser allting så extremt klart att de inte står ut. En färgstark realism som också speglas i scenografi och musik. Allt är hela tiden minutiöst orkestrerat efter sinnesstämningen. När det är grått är det grått, när det är vackert är det vackert. Man vill vara där och vara därifrån.

En annan behållning av denna serie är att man en onsdagskväll efter läggdags kan ligga i sängen och plötsligt bli överrumplat sugen på att gå upp och blanda cocktails. Inte för själva drickandets skull, snarare för lusten att utforska nya kombinationer och smakidéer. Den godaste drinken är inte skakad ännu. Cilantro Sour var inte uttalad i serien, men idén sprang där ur.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.