Clover Club – fredagsdrinken

Inte helt oväntat spenderar jag en ganska stor tid i diverse matgrupper på nätet. Det är lite som en zoologisk trädgård. Där finns alla arter att studera. Vad man gör och hur man uttrycker sig i dessa matgrupper kan berätta en del om vem man är. Ibland tror jag inte folk tänker på hur mycket en tallrik mat kan berätta om dem själva. Och om de gjorde, skulle de då lägga ut den?

De jag scrollar förbi som hastigast är de som har prefixet ”kocken” innan sitt namn. De är sällan kockar. (De som verkligen är kockar skriver chef mellan sitt för- och efternamn. Jag vet inte vad som är värst. Stavar som potatisar gör de allihopa). Kännetecknet är att de okritiskt med blixt fotar och kastar upp precis allt de får fram i matväg. Allt. Här pratar vi halväten papptallrik med uppmicrad köttärssås och ihopklibbade pastaskruvar som fantasifullt pyntats med burkmajs, röd paprika och en halv flaska ketchup. Jag skyndar mig därifrån…

Sen blir det dock något bättre. Den självutnämnde matkonstnären kör på en platta med Tomas Andersson Wij och dukar därefter i perfekt symmetri och i skenet av tända ljus upp en middag för två. Maten ser riktigt bra ut, men jag blir ändå tveksam. Jag inte är van vid att dinera i bredd med min partner framför ett altare av shabby chic som skulle skicka självaste Ernst till sjunde himlen. Duktig och underhållande är du dock. Kör på, snart kommer du hitta någon med samma känsla för symmetri som du.

Allas vår motvalskärring. Som jag har bitit mig i läppen. Du kan säkert laga mat, jag vet inte? Du har egentligen aldrig lagt ut någon maträtt. Du som ödmjukt frågar om tips inför kvällens middag. Folk går i din fälla och precis när den slagit igen så sågar du dem och deras förslag vid fotknölarna. En efter en. Utan pardon. Med en inbillad allergi och tjugo ”jagäterinte” kan livet inte vara lätt. Jag har gett upp och tänker att du gott kan sitta där med din falukorv. För efter ändlösa rader av tips framkommer det att du varken vill göra den i ugn, steka eller koka den. Uteslutningmetoden ger mig att det som återstår är sous vide. Du frågar mig om sous vide och jag förklarar ödmjukt vad det innebär. Svaret jag får går i stil med: -”Nej det går inte, kan inte, vill inte, får inte, har inte lust…” Jag ger upp och beslutar mig för att aldrig hjälpa till igen. Med ett undantag. Återkom om du vill laga kanin. Jag sitter på ett riktigt bra recept från Chile. I Chile vet man bäst hur man tar hand om en kanickel!

Fredagsdrink var det visst. Ikväll serveras en riktig klassiker. IBA har den listad och jag snor den rakt av. Jag ger er en unforgettable – Clover Club.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.