Vichyssoise – potatis och purjolökssoppa i Thermomixern

Jag har alltid sett soppa lite som en ursäkt för att få äta bröd. Det har gått så långt att jag går på teater för att få äta soppa, för att få äta bröd. En nätt liten omväg kan tyckas, men vad gör man inte för en brödfix? Postumt LCHF-boomen blev det nästan fult att äta bröd. Jag har behövt en ursäkt. I soppan hittade jag något att fly till och gömma mig bakom.

Soppa har dock inte alltid varit enbart en ursäkt. När jag pluggade var soppa ibland nödvändigt för att komma i kapp med hushållskassan. Jag minns hur vi kokade rotfrukter i buljong och sedan mixade ihop med creme fraiche eller grädde. Det var egentligen inte särskilt inspirerande, men även om det var skralt så fick man bröd till.

Mitt värsta soppminne är när jag kommer hem och Sofia har gjort soppa. Soppan var ok, men var var det mjuka brödet? Finskt tegelstensmaukas duger inte. Jag sprang och handlade för att slippa äta soppa förgäves.

Mitt bästa soppminne, som också knyter an till dagens anrättning, är nog från förskolan. Där bjöds vi någon gång om året på en himmelsk potatis- och purjolökssoppa. Den klara salta hönsbuljongen, potatisen, purjolöken och det nybakade brödet. När vi serverades soppa fick vi just mjukt bröd till. På förskolor är mjukt bröd uteslutande förbehållet att servera till soppa. Övriga trehundrasextiotre dagar om året är det hårt grått bröd med bregott och knäckebrödssmulor som gäller. Råkar man av någon anledning vara sjuk när det är soppa, får man vara så god och vänta i ännu ett halvår på mjukt bröd.

Nu är allt lite enklare. Jag njuter av att vara vuxen och bestämmer själv. Jag kan strunta i allt vad glykemiskt index heter. Jag älskar bröd och kommer alltid att göra. Så ro hit en limpa av det segaste levainbröd som står att finna och jag ska breda ut mitt saltade smör och bli brödtjock. Det är klart, finns här någon soppa så skulle det ju kännas bättre…

För de gånger jag missade potatis- och purjolökssoppan på förskolan ställer jag idag fram en vichyssoise med bröd.

Vichyssoise är en mixad potatis- och purjolökssoppa med finare namn och grädde. En vichyssoise kan serveras kall eller varm.

Som vanligt gör jag soppan i Thermomixern. Man slipper så många moment och den sköter sig nästan själv. Har man ingen Thermomixer så går det med tanke på slutresultatet lika bra att koka soppan på sedvanligt vis. Servera gärna er vichyssoise med några skivor knaperstekt, avrunnen bacon. Pricken över i:et. Vill man lyxa till det nu när helgen är här, rekommenderar jag att servera vichyssoisen kall med störrom och äkta guld.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.