Jag har insett att det här konceptet passar mig bra. De smakrika och spännande smårätterna med aldrig så uttänkta cocktails lockar till att luta sig tillbaka. Det här sker helt bekymmersfritt medan man samtalar, skrattar och ler. Faktum är att en foodtail är något av motsatsen till en förortspizza. Pizzan, som visserligen är god till en början, men som sedan helt oförklarligt mellan två tuggor, förvandlas till ännu en svettig pizzapaj med ”oxfilé” och ”béarnaise”. Med foodtails är det annorlunda. Intresset hinner aldrig falna. De seglar förbi i konvoj, sprattlar till i munnen och precis när man avslutat med den ena står nästa på tur för att överraska. För visst är det tanken, det är så man vill se dem komma. Igen, igen och igen…
Smakerna som karaktäriserar rätten plockas ut. Med råvarorna uppradade blir det enklare att se. Jag gör cocktail på några och lagar mat på de andra. Mer foodtail än så här blir det inte.
Precis som med Rockafella Skank utgår jag ifrån något redan gott och välbekant. Jag leker med en klassisk röd curry. Tigerräkorna, currypastan, chilin och koriandern får vara kvar, medan kokosmjölk och lime får spela sin huvudroll i drinken. För att slå knut på det ännu lite mer, serverar jag räkorna i cocktailglaset och vice versa. Verkligen helbusigt. Visst kan det tyckas pretentiöst, men idén blir tydligare då gränsen mellan mat och dryck ytterligare suddas ut. Räkorna serveras varma och heta. Drinken iskall och svalkande med kokos, sötma och avvägd syra. Två nere. Vad kommer härnäst?
Coco Cantel – foodtails
Ingredienser
Räkorna - 2 portioner
- 4-6 rå skalade tigerräkor
- 1 schalottenlök (finhackad)
- 1 msk koriander (stammarna finhackade)
- 1 röd chili (finhackad)
- 1 msk röd currypasta
- 1-2 msk rapsolja
- 1 dl kokosmjölk
- korianderblad att garnera med
Drinken
- ca 2 dl kokosmjölk
- 6 isbitar
- 1,5 dl av den mixade kokosblandningen
- 8 cl ljus rom
- 4 cl malibu
- 4 cl limejuice
- 2 cl sockerlag
Gör så här
Cantel (räkorna)
- Tillsätt currypastan med olja i en het liten stekpanna. Ha ned lök, chili, korianderstammar och stek glansiga. Höj värmen och ha ned räkorna. Stek i någon minut och blanda runt. Tillsätt kokosmjölken och låt småputtra i ännu någon minut tills räkorna är färdiga.
- Sleva upp i två cocktailglas och garnera med mer koriander.
Coco
- Mixa kokosmjölken med sex isbitar i en blender. Konsistensen ska bli lite tjockare, lite som smält glass med små iskristaller.
- Ha ned all rom, lime och sockerlag i en shaker med is. Tillsätt 1,5-2 dl av den mixade kokosblandningen. Skaka och sila upp i två skålar. Servera med de heta räkorna omedelbart.