Cornell – fredagsdrinken

Ni som är här ofta vet att jag vurmar för språk. Inte som i att kunna tala och skriva sjutton stycken, utan att hitta nya områden inom språk som man redan känner och behärskar. Jag har alltid en sida öppen i anteckningar där jag skriver ned vackra, intressanta, roliga eller väl talande nya ord. De läggs sedan på lager och återanvänds bland annat här. Inlägget om oxymoroner som skrevs tidigt en fredagsförmiddag gav mig en av de roligaste stunder jag någonsin haft med mig själv. När inlägget var färdigskrivet bjöds det på en bra Virgin Mai Thai. Också det en oxymoron i mångas öron. Idag ska vi istället prata om aptonymer, en för mig helt ny ordgrupp som jag hörde talas om först nu i veckan.

En aptonym är en persons namn som kan kopplas ihop med samma persons yrke. Aptonym är sammansatt av latinets apt-, som betyder lämplig eller passande och -onym som betyder namn. Aptonym – lämpligt namn. Den första aptonymen jag hörde var Sångbjörn Näktergal – musiklärare. Den kan man smaka på för att få en känsla för vad aptonymer handlar om, man gör dock sig själv en tjänst i att frågasätta om det ligger någon vidare sanningshalt i att någon sådan musikmajje någonsin existerat? Är något för bra för att vara sant så är det ofta så. Inge Höger är dock ett bekräftat (svenskt) praktexemplar på aptonym. Inge är en tysk vänsterpartist, som när hon var aktiv bland annat höll vice ordförandeposten i en kommitté till tyska Bundestag.

Aptonymtankarna satte igång och snurrade på. Ganska snart kom jag fram till att även de bra aptonymer vi kom på, som Åke Rupp – hisskonduktör, ändå inte var särskilt bra då de inte hade en verklig person bakom sig. ”Inge Höger” var liksom the real deal! Det var då jag började googla och snart hittade aptowiki.

På aptowiki kan man läsa om andra bekräftade exempel som Katarina Gadd – tandläkare, Andreas Roman – författare, Gisele Ringström – läkare, vårdenhetschef mag/tarm, Nils Mullvad – journalist, Karl Ström – försäljare av elverktyg, med adressen Verktygsvägen, Heiner Klös – björnexpert på Berlin Zoo och sist i denna uppräkning Olle Dufva – ledare för kursen duvmatning på Medborgarskolan.

Med den sistnämnda aptonymen ovan vet jag dock inte vad som roar mig mest, namnet och kopplingen eller tanken på de individer som faktiskt valde att gå duvmatarkursen? Låt mig gissa, som nybörjare får man vänja och värja sig bland dun och exkrementer framför konserthuset, för att sedan utvecklas metodiskt innan man slutligen belönas med sin examen efter ha kuttrat till sig två vilda klippduvor från insidan av ett falkhägn?

Slutligen – i detta forum kan man inte låta bli att nämna Evert Bränd. Herr Bränd var projektledare för svenska kocklandslaget under flera framgångsrika år främst under detta millenniums första decennium. Bland annat arbetade han för landslagets OS-guld år 2000, 2004 och 2012. Bronset 2008 var en besvikelse, förmodligen blev något bränt. Nu är det dock dags för fredagsdrink. Jag tänker att det får bli en helt klar Cornell – aptnonymous, just för att aptonymer inte går att se, de bara finns där mitt ibland oss. Är du en?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.