Crêpes Suzette – mat för atleter

Crêpes Suzette är pannkakor flamberade i apelsinsås. Receptet innehåller rejäla mängder socker och smör. Crêpes Suzette torde därför bara förtäras av personer som likt jag själv håller sin kropp i topptrim. Ni tänker kanske efterätt, jag säger frukost. Mängden kolhydrater kombinerat med en espresso förvandlar dig ifrån en morgontrött pösmunk till en spänstig duracellkanin. En pösig duracellkanin. Om du inte, som jag, som redan påpekats, framstår som själva sinnesbilden av ett atletiskt fulländande.
Crêpes Suzette sägs ha uppstått i Monte Carlo, då en ung brittisk prins ska ha bjudits ett nytt sätt att servera pannkakor. Kocken som av misstag råkat antända spriten som han slagit över pannkakorna och i såsen, beslöt att, trots detta ”missöde” servera rätten. Den belåtna prinsen var efteråt nyfiken på anrättningens namn. Svaret han fick var det något improviserade – Crêpes Princesse. Prinsen ska då istället ha frågat en av sina bordsdamer om hennes namn. –Suzette, svarade hon och Crêpes Suzette fick det bli.
Jag blandar samtliga ingredienser utom sodavattnet till en pannkakssmet. Smeten får sedan vila helst någon timme, helst två i kylen. Precis innan stekningen tillsätter jag sodavattnet. Rör runt, men inte för tufft. Pannkakorna gräddas sedan. Under tiden smälter jag ner råsockret i en stekpanna. När sockret nästan kanderats (det får ej bli hårt), har jag i smöret som får smälta ut. Sist tillsätter jag saften av apelsinerna. Såsen får sedan sjuda ner. Blir den för tunn, toppreder jag den något med vetemjöl.
När pannkakorna gräddats färdigt och vikits ihop två gånger till trekanter vänder jag ner dem i såsen, de får gärna vara täckta och nästan se glaserade ut av såsen. Jag värmer upp allting och slår på Grand Marnier. Pannan tas omedelbart bort från spisen och alkoholen tänds på. De hela får sedan brinna ut. Servera med filéad apelsin och kulor av vaniljglass. Vill man inte flambera eller tillsätta alkohol föreslår jag att man istället använder sig av lite koncentrerad apelsinsaft. Lite tråkigare, men det gör jobbet.
Dryckestips, förslagsvis inte till frukost då – Reccua Moscatel. Ett starkvin, eller dessertvin med inslag av knäck, apelsin och russin med en något nötig eftersmak. Jag föredrar även lite kaffe vid sidan som kan brottas lite med allt det söta.

Crêpes Suzette – Recept 4-6 personer
3 dl grädde
1 dl mjölk
3 st ägg
1,5 dl vetemjöl
0.25 dl florsocker
1 krm salt
1 st apelsin, skalet finrivet
1 msk sodavatten

Sås – Recept
3 st apelsiner (saften)
1,25 dl råsocker
100 gr smör
5 msk Grand Marnier (alt. 2 msk koncentrerad apelsinsaft).Crêpes Suzette

10 kommentarer Skriv kommentar

 1. Thomas Karlstein skriver:

  Japp, jäkligt snygg. Synd bara att snålMonica och räkmackan bara hade råd med två…

 2. Thomas Karlstein skriver:

  Fast Andreas vinner väl en snart så då kan vi ju få den.

 3. Monica Karlstein skriver:

  Ja, eller att vi inte talar om var vi köpt dem eftersom vi tycker att det är perfekta presenten för kommande middagar, födelsedagar eller liknande. Du lär nog få fler tids nog.

 4. Thomas Karlstein skriver:

  Berättade jag förresten hur trevlig den där Monica och den otroligt sociala Andreas är? Vi kanske ska ta en middag snart?

 5. Monica Karlstein skriver:

  Ja, fast nästa gång får du inga tallrikar. Romen står ju här och väntar. Skämt åsido: Det tycker jag. Hur ser era helger ut? Vill ni komma hit, eller ska vi stoppa korv? Jag och Andreas pratade om det för någon dag sedan.

 6. Thomas Karlstein skriver:

  Stoppa korv låter jättekul. Men behöver kanske planeras lite. Denna helg ser lite sådär ut. Det finns ju fortfarande chans att det dyker upp något trevligare. Nä, förlåt. Det är lite speciellt just nu. Förklarar en annan gång. (Inget farligt).

 7. Monica Karlstein skriver:

  Okej, och nästa helg är vi upptagna tror jag. Men kanske helgen efter det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.