Fajitas, fajiiitas, faschiiithas – med het mango & papayasalsa

När jag väl bestämt mig för att göra fajitas springer jag gärna runt i några timmar och upprepar vad vi ska äta. Fajitas, fajiiitas, faschiiithas osv. Betoningen ligger huvudsakligen på i:et, men uttalet varierar och svänger friskt mellan, spanska, svenska och tyska och vem vet vilka språk. En långdragen version av fajitas, helst med tysk brytning fungerar alldeles utmärkt som svar på frågan om jag plockat upp smutstvätten bredvid sängen. Sofia suckar och går omedelbart och tar upp den åt mig. -Jaa-aarå. Gud vilken mansgris jag är. Verkligen. Hur kan man leva med en sådan undrar ni? -Jo, för att han är så himla fantastisk på andra saker och för att han visst tar reda på sin smutstvätt bredvid sängen. När han känner för det och ibland.
Som jag berättat tidigare så tycker jag om mat som man kan plocka utav. Den får gärna bestå av många olika smaker. I min fajitas blandar jag en stark men samtidigt fruktig och söt salsa. Jag kombinerar nötkött intill kycklingen, steker paprika, med rödlök och vitlök. Inte heller sparar jag på lime eller koriander. Nötköttet marineras i soja, chili och salt. Jag skär köttet i tunna skivor och bankar sedan ut det så att jag nästan ser skärbrädan, det drar ändå ihop sig igen. Denna gång utgick jag ifrån en bit rostbiff. Det är någon i smaken hos denna styckdel som jag gillar. Självklart så grillar man köttet om man har möjlighet.
Till detta blir det med fördel en Corvina Veronese.

Fajitas – recept 4  personer
300 gr strimlad eller lövat nötkött
300 gr strimlad kycklingfilé eller lårfilé
tortillasbröd (på vete)

Grönsakerna
1 gul, röd och grön paprika
1/2 kruka koriander
1/2 lime, juicen
1/2 kinesisk vitlök
2 rödlökar i klyftor
Jag skär skivor av paprikorna, grovhackar vitlöken och klyftar vitlöken. Dessa steks sedan på under kort tid i väldigt hög värme. Färdiga fast krispiga – som alltid. Salt och peppar såklart. Lite socker kan eventuellt hjälpa till att ta fram det söta i paprikan. Innan servering vänder jag i hackad koriander och pressar lite lime över.

Marinad nötkött
3 msk soja
1 rejäl msk sambal oelek
1/2 tsk salt
1/2 dl vatten
1/2 dl olja
Marinera i två timmar. Köttet steks på i hög värme under kort tid, så att det får schysst nästan lite bränd yta. Tänk grillat. Köttet behöver inte vara rosa, även om man som jag älskar råbiff. Det blir saftigt ändå.

Marinad kyckling
1 dl apelsinjuice
1 dl mangosmoothie
hackad rödlök
1 röd chili
salt
peppar
1/2 kruka hackad koriander
Marinera gärna i minst 2 timmar. Innan kyckling steks på, häll av marinaden och plocka rent kycklingen ifrån det mesta av löken. Annars blir det fel när kycklingen steks på. Stek kycklingen på hög värme så att den får färg och nästan karamelliseras.

Het mango och papayasalsa – recept
1 hel mango, skuren i små bitar
papaya i ungefär samma mängd som mangon
1/2 dl mangosmoothie
1 lime – juicen, pressad. När limen inte vill släppa mer så är det bra. Tvinga den inte.
6 cm finskuren purjolök
ev. lite fint skuren rödlök
1/2 kruka koriander
1/2 röd chili
3 msk olivolja
salt
peppar
Samtliga ingredienser blandas och får med fördel vila i kyl i några timmar. Den är även helt underbar direkt.

fajitas

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.