Wok med satay – och otur när man tänker

Ibland när man lagar mat så är det lätt att hamna lite snett intill och bredvid målet. Man har tänkt ut att matcha tillbehör som sås eller liknande. Sedan så hittar man på något helt annat i all hast, och vips så blir tillbehören som man så såg fram emot helt fel. Så var det igår. När jag handlade hade jag tänkt mig några enkla spett av fläskfilé med satay. Väl hemma och lite utav lathet, måste jag erkänna, så hade spetten förvandlats till en wok istället. Olika tillagningssätt, helt olika typer av rätter, men med snarlika ingredienser och kryddor. Jag hade inhandlat en grön currypasta, som till min förvåning nu blivit gul. %&#(/&”/&!!! – folk som ställer tillbaka i fel hylla borde… Nåväl, det blev wok av den också.
Lite osäkerhet rådde när woken byggdes upp. Jag ville gå ifrån hur jag brukar göra eller framförallt vilka ingredienser jag skulle jag använda. Med nya knep och full av lite ny inspiration kan det lätt hända att det drar iväg åt ett helt annat håll när man testar nya recept. Det är sällan man inte lyckas styra upp det, men tillbehören kanske inte alltid blir så rätt. Satay som är fantastiskt till spett kanske inte är wokens vanligaste följeslagare och inte heller den kombination som jag är mest stolt över. Smakerna fungerar kanske tillsammans, men konsistensen – knappast. Det är lite som att hälla gröt på gröt. Helt fel. Finsmakare till kritiker har jag ju två, men det är nog tur att jag inte lagade mat för annat löst folk den här gången. Woken blev jättegod, såsen också, men undvik att kombinera dessa två ihop. Ris eller nudlar fungerar bra till, men var inte lika lat som jag. Servera hellre sataysåsen till spett. Det finns en anledning till att dessa två skapelser brukar stå intill varandra på restaurangmenyn. Det är bara att erkänna – jag hade otur när jag tänkte.

Wok på fläskfilé – Recept 4 personer
1 st. fläskfile ca 500gr.
1/2 dl gul currypasta
1 msk sambal oelek
1 gul, röd och grön paprika
2 mindre rödlökar
2 msk maizena
1 dl vatten
1/2 msk soja
1 msk sesamolja
1 tsk risvinäger
1 ägg
1 msk ingefära (riven)
3 klyftor vitlök (riven)

Strimla och marinera fläskfilén i currypastan och sambal oelek. Låt vila på bänken i varje fall en halvtimme. Stek på fläsket, så att det i stort sett är färdigt. Lägg åt sidan i en skål. När det svalnat slå över köttet en redan blandad mix av vattnet, maizenan, sojan, vinägern, sesamoljan, ägg, riven ingefära och vitlöken. Blanda runt med köttet och låt vila ytterligare. Fräs på de strimlade paprikorna och den klyftade rödlöken i smör. När de fått lite stekyta, har jag ner ner köttet med mixen bland grönsakerna i woken. Det hela får sedan sjuda tills det att köttet är färdigt och grönsakerna är krispiga men mjuka(!)

Satay (jordnöttssås) – Recept
3 nävar torrostade jordnötter
1/2 dl vatten
1/2 msk soja
2 msk sesamolja
2 msk råsocker
1-2 msk fisksås (är nötterna redan saltade, så var försiktig med sältan)
1 msk limejuice
1/2 msk sambal oelek
1 dl koksnötsmjölk (gärna av den krämigare varianten)

Kör samtliga ingredienser i en mixer. Spara gärna några nötter som hackas lite grövre och strös över såsen i efterhand innan servering. Jag brukar värma på såsen efter att jag mixat den så att sockret löses upp. Låt den inte koka vilt, låt den bara sjuda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.