Hmm. Är det mig det är fel på? Jag tror inte jag kan minnas något år tidigare som jag hört så många kritiska tankar om årgångsglöggen. Det är intressant hur den kan engagera människor så. ”Rör inte min kompis” verkar ha blivit ”rör inte min årgångsglögg”. Eller: ”…låt den åtminstone inte skilja sig så mycket ifrån just min favorit. Gör något nytt, men låt det smaka exakt som förr, fast bättre.”
Jag har hört den grönblå flaskan utmålas som tunn, besk och oglöggig. Riktigt upprörda röster har tagit det så långt att de i sina fördömanden har börjat ”byta ut” bären den faktiskt är smaksatt med. Själv tar jag det mer piano, sitter hemma i min fåtölj och njuter. Ganska nöjt kan jag konstatera att glöggen blivit riktigt bra i år. Inte lika mycket vuxensaft som vanligt. Passar mig perfekt. Medan jag njuter tänker jag på argumentationen från tidigare: -”Den går inte att dricka varm!” – skriker någon. Hur smakar den kall då? – frågar jag. -”Ja, då är den god. Nästan som en drink”. Då känns det ju dumt att värma den menar jag. -”Det är glögg och glögg ska kunna värmas!” – får jag till snabbt svar. Som skolad jurist försöker jag minnas en glöggkonvention, men ger upp.
Konversationen ger dock inspiration till en idé. Det är dags att göra en riktigt skön cocktail. På glögg. Det är inte första gången som idén om en glöggbaserad cocktail dyker upp. Jag minns våren 2008. Vi hade min syster och hennes kille hemma. Barskåpet såg på den tiden lite annorlunda ut mot idag. Långt därinne i det kombinerade brödskåpet återfanns en överbliven skvätt Blossa -07 med smak av havtorn. I uppgivenheten över att övrigt groggvirke var slut, fanns ingen annan utväg. Min fru skakade ihop den ganska friska glöggen med en skvätt gin, lite citronjuice och is i en shaker. Dry Glöggini var ett faktum och vi alla bara log. Fru Sofia, extra stolt över tilltaget log mest. Tyvärr blev det första och sista gången vi drack den drinken. Otaliga kopior har uppkommit jul efter jul, men ingen har nått ända fram. Kanske har Dry Glöggini till och med blivit lite upphaussad med åren? Kanske var det bara en rolig idé på den tiden man fortfarande upplevde en GT med lime som något exotiskt. Vi får se, för idag ska jag återskapa drinken med årets glögg som har fått smak av kråkbär. De något beska tonerna men även sötman borde bli en fullträff ihop i en cocktail.
Kanske blir Dry Glöggini räddningen för er som nu bedrövade sitter hemma med en flaska som ni inte riktigt vet vad ni ska göra av? När ni släppt tanken på att notoriskt hävda era rättigheter enligt glöggkonventionen kanske ni vågar prova?
Dry Glöggini – en fredagsdrink om årgångsglögg
Ingredienser
- 6 cl Blossa -16 (Kråkbär)
- 4 cl vodka
- 1 cl sockerlag (1/1)
- 1 cl citronjuice
Gör så här
- Skaka samtliga ingredienser i en shaker med is. Sila upp i cocktailglas och servera.