Dry Martini -fredagsdrinken

Alltså det här fjantandet med appletinis, chocolatetinis och allt vad de nu heter. Har vi helt glömt bort vad den enda riktiga -tinin består av? Ni vet drinken ni ständigt hör talas om, men så sällan dricker? Idag blir det klassiskt så det skriker om det. En bra gin med en skvätt torr vermouth och glöm inte oliven. Där har ni fredagsdrinken – en Dry Martini.
Tro nu inte att ”dryan” inte går att tänja på. Det gör den. Man kan röra eller skaka den. Man kan snurra runt några droppar vermouth i glaset innan man fyller upp med gin. Man kan blanda en dry martini på lika delar, färre eller fler. Man kan byta färg på oliven. Alternativen är många. På senare tid har jag sett varianter med just lika delar av gin och vermouth. Oliven byts då ofta ut mot citronzest. Upplevelsen blir inte riktigt densamma, men som alltid när det gäller smak tycker jag inte att det finns något rätt eller fel. Jag dömer inte, man får göra som man vill, är det gott i din mun så är det. Personligen följer jag den gamla regeln om en ”thimble´s worth” of vermouth. Jag står inte och måttar vermouth i en fingerborg, men ungefär däromkring ligger jag ihop med en 6:a gin. Som vanligt blir drinken inte bättre än råvarorna. Som ni vet gillar jag Hernö gin, men även Bombay, Plymouth eller Tanqueray är utmärkta. I vermouthväg rekommenderar jag att man går väg ifrån den vanligare torra Martinin och istället köper en flaska Noilly Prat eller Dolin dry vermouth. Använd absolut inte Martini bianco. Den dricker vi på somrarna med en isbit i solen, så den har inte i en Dry Martini att göra.
Prova er fram och se hur ni föredrar den. Börja med att blanda två drinkar långt ut på skalorna. En med blandningen 6/1 och sedan en med 2/1. Rätt snart lär ni finna ungefär hur just er Dry martini ska smaka. Och återigen. Glöm inte oliven!
I högtalarna till denna klassiker en annan klassiker.

Dry Martini


Dry Martini

4 kommentarer Skriv kommentar

 1. Stina skriver:

  Vilken härlig sida det här är! Tack ska du ha! 🙂

  1. Thomas skriver:

   Tack själv. Alltid roligt att höra vad folk tycker.

 2. Daniel Johansson skriver:

  Hej!

  Mycket trevlig sida och bra bilder. Får mycket inspiration !
  Blir nog en drya” idag.
  Längtar efter våren då man får äran att leta tips på vad man skall laga på det stora stekbordet i trädgården. 🙂
  Nu får jag läsa vidare .
  Skål på denna Lördagen
  Hjohanssons

  1. Thomas skriver:

   Tack!
   Ja! Visst längtar man till våren. Vintern har inte varit så hård, men ändå känns det som att stekhällspremiären blivit lite sen i år. Snart är det dags ändå. Alltid lika roligt när man får ställa sig ute igen efter en hel vinters uppehåll!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.