En genusneutral romsenap

Är man verkligen matintresserad gör man sin egen senap. Åtminstone köper man en bra. Ha ha!
Jag undrar hur många seriösa matbloggare som i dagarna inte lägger upp recept på senap. De kan inte vara många. För mig har whiskysenapen blivit lite för grabbig och uttjatad. Alla ska göra whiskysenap. Jag tänker istället bidra med en romsenap till årets julbord. Hade det inte varit för att jag ska ha den på julskinkemackan hade jag mortlat ner lite mango och habanero i den. Kombinationen av mango och habanero är magisk. Den varianten av senap får bli något för vinterns korvgrillningar istället. Vi måste förresten bli bättre på att hinna med det där att komma ut och grilla. Att njuta även av ”vintern”. (Brrrr!) Kanske är det dags att köpa ett par skidor till pjäxorna som fortfarande står nya i garderoben efter två år? Jo, så är det nog. I år är det dags.
Jag vet egentligen inte alls på vilket sätt en romsenap skulle vara mindre grabbig, men den känns åtminstone inte lika gubbig? Ibland tänker jag att det är helt onödigt att ens kasta in mat i olika genusfack. Varför gör jag? Jag tänker för mycket och undrar om det inte blir whiskysenap till nästa jul ändå? Kör bara och sluta fundera så mycket.
Det är kul att göra senap. Det är enkelt, går snabbt och höjer statusen på skinkmackan rejält. Kasta ner den i ett vackert krus och slå en röd varm rosett om. Gulla sedan till det med en allmogesked och fota i varmt sken av en oljelampa framför en vacker gran med röda kulor. Där satt den bilden.
God jul på er!

Romsenap – recept
300 ml äppelcidervinäger
10 msk florsocker
160 g ljusa senapsfrön
4 msk senapspulver
1 dl mörk rom (Zacapa)
1 dl apelsinjuice
4 tsk flytande honung
salt & peppar

Sjud upp vinäger, socker och senapspulver tills det löser sig. Tillsätt senapsfröerna. Låt sjuda tills hälften av vätskan återstår.
Slå ner allt i en mixer och låt den jobba ett tag.
Tillsätt rom, apelsinjuice och honung. Låt kallna och smaka med lite salt och peppar.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.