Mulled Apple Punch – fredagsdrinken

Nu kommer den dag på året man får äta upp allt det trevliga man haft under sommaren. Det är som om det reglerats i en naturlag. En självuppehållande balans som inget levande väsen kan fly undan. En naturlära som skoningslöst straffar dem som några månader innan råkat ligga utfläkta medan de zippat drinkar och njutit sol. De, som i sitt Sodom och Gomorra var dag lät disciplinen vara svag och gjorde som de ville. På den tiden som rymde allt och inget förutom just avsaknaden av förvärvsarbete, krav och microuppvärmda lunchlådor. Om denna balans, mellan yin och yang, födelse och död, mörker och ljus, har kinesiska munkar vetat i årtusenden. Vilket får mig att undra, lever de verkligen som de lär eller har de också pool? Där uppe på det dimhöljda förbjudna berget när ingen kan se, tar de sig en stänkare under tiden mellan fyllning och tömning? Stoppar de någonsin tårna i det blå och kisar upp mot solen bara för att njuta?

Det är dags för pooltömning på landet igen. Konstigt, det verkar alltid vara tätare mellan tömningarna än fyllningarna. Den här dagen är definitivt tråkigare än vårens ”poolfylla” om man frågar mig. Ännu tråkigare är just den ordleken, men min fru skrattar lika glatt varje gång så jag fortsätter ändå. Antingen är jag korkad som inte inser att hon skrattar för min skull eller så är hon bara lättroad. Ni som verkligen känner henne kan väl avgöra? Egentligen är dessa tömningar inte så värst jobbiga. De går över på några timmar, ibland snabbare. Man ställer upp, kör sitt race och sen är man färdig. Återstoden av eftermiddagen kan man ägna åt lunch, innan man sent långt senare diskuterar huruvida man ska börja tänka på middagen eller dröja kvar en stund till. Allt sker under tiden man sitter utomhus vid en värmande brasa, funderar, pratar och har det trevligt.

Den här fredagsdrinken – Mulled Apple Punch är som mörkrets svar på ljusets tropiska pooldrink…

I motsats till lättjan i flamingos, badbollar och solbrända volleybollkropppar, väger den tungt som ett sammetstäcke när man sveper den över sig. Heltäckande döljer den generöst både blekfeta vinterkroppar och generande hårväxt. Den är som en varm instagrambild i komplett rödskala då ljuset emigrerat och veden är slut. Som en omtänksam klapp på kinden när vätan tränger igenom stövletterna på vägen till den inställda bussen. Den spelar lika vackert som ett kylskåps trevande uppstart efter ett dygnslångt strömavbrott. Den är en nypolerad ärvd kandelaber på en nystruken duk. När hösten vill oss som ondast värmer och vaggar den till ro…

Fredagsdrinken – Mulled Apple Aunch bör serveras varm. Den är god även kall, men än mer värmande och höstig som det senare. Jag brukar göra en stor sats på en gång. Den räcker hela helgen om man inte har gäster och går snabbt att värma upp när det är krypauppframförbrasandags. Tänk dock på att sluta sjuda när den uppnått omkring 55°C. Annars blir det värmande inte lika värmande. Med en klick vispad grädde, maraschinokörsbär och riven kanel ovanpå blir allt ännu mysigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.