Kung Pao Chicken – from Stockholm to Beijing by boat

Så här i bistra mörka vintertider är det lätt att drömma om sommaren. Man vill verkligen tillbaka, eller fort framåt. Ofta är det nog just framåt. Då man tänker framåt lever fortfarande förhoppningen om att kommande sommar ska bli bättre och då tänker jag framförallt vädermässigt. Förra sommaren inleddes med regn och rusk och avslutades på samma sätt. En meteorolog uttalade sig i radion förra veckan och påpekade att vi med utgångspunkt i den meteorologiska definitionen av sommar, på många ställen i Sverige år 2012 inte ens hade en riktig sådan. Det var helt enkelt för kallt.
Förra ”vad vi nu då ska kalla den”, någon vecka in på semestern tog vi en av de rödvita båtarna från Stockholm med destination Åbo. Efter en bilresa på runt 50 mil hade vi nått vår destination. Nu skulle det bli släktkalas. Gammelmormor Else skulle firas på sin 90-åriga födelsedag. Vi landade i Vexala och hade den äran att få bo hos Sofias kusin Urban och hans fru Chen. I deras nybyggda hus fanns det gott med plats och vi gjorde oss hemma i ett eget rum högst upp i huset med utsikt över omkringliggande nejd. Gårdsplanen utanför var stor nog för ett residens. Jag föreslog till och med att de skulle anlägga en plantering med en fontän i mitten av gårdsplan. Det vore kul liksom, så där lite som en minirondell som man måste köra runt innan man stannar till framför den breda trappan som leder upp mot huset. Urban, med allt sitt lugn, breda dialekt och utan tillstymmelse till stockholmskt mindervärdeskomplex svarade något i stil med: -Jo. Nou kan man väl…  Han tog en klunk öl till.
Den finska landsbygden var ganska påtaglig, med jordbruksmark och minkfarmar runt hörnet, men när det kom till mat skulle det snart visa sig att vi hade hamnat på ett helt annat ställe. Chen, som en gång var kinesisk student från Peking om jag inte missminner mig, föll för Urban och beslöt sig för att bli österbottning, hade tagit vår önskan om genuin kinesisk mat på allvar. Första kvällen stod dumplings på menyn. Jag gjorde mitt bästa för att hjälpa till och mot slutet gick det ganska bra, tyckte jag. Om Chen var ärlig eller snäll i sitt utlåtande kommer jag nog aldrig få reda på. Chen är en väldigt snäll person. Dumplings visade sig vara ett riktigt hantverk och jag är verkligen imponerad av Chens färdighet med den lilla enkla trästaven som fungerade som kavel. De fyllda brödstyckena kokades i vatten och förtärdes direkt medan de var riktigt varma. Gott!
Dagen efter hade även Sofias syster Anka kommit ikapp oss och anslutit. Dumplings stektes på i olja, lite som ett snack medan vi förberedde kvällens mat. Jag hann med en innan jag gick ut och förberedde grillen. Till min förvåning var de uppstekta kanske till och med ännu bättre, lite mer krispiga. Väl inne igen fann jag skålen med dumplings tom. Den där Ankan hade ätit upp allihopa och är inte förlåten ännu. Grrrr!
Med mig hem fick jag utöver trevliga minnen, en mängd fina recept, tips och idéer. Under nästan en vecka bjöds vi på fantastiska smakprov från det kinesiska köket. Det är svårt att ställa rätterna mot varandra, men jag vill minnas att min favorit ändå var Kung Pao Chicken samt Flavoured pork. Nedan finner ni receptet på Kung Pao Chicken.
Dryckestips är svårt. Till lite hetare wok passar det bra med ett vitt vin med lite restsötma, men vill man ha ett rött så passar en av mina favoriter alldeles utmärkt – Irony pinot noir. Är man mer åt ölhållet fungerar det bra med en trappistöl. Fyllig smak, högre alkoholhalt och sötma, går kanonbra ihop med den lite hetare men ändå ibland lite söta woken.
Obs! Nere till höger bland bilderna ovan kan ni ana Kung Pao Chicken. Den stora bilden visar Flavoured pork. En rätt jag får be att få återkomma till senare.
Tack Chen och Urban. Hoppas att vi får bjuda igen. Snart.

Kung Pao Chicken – Recept
250 g kycklingbröst
2+2st  röd och grön chili
50 g rostade jordnötter
1/3 purjolök
2 tsk riven ingefära
1 klyfta hackad vitlök
1 tsk sichuanpeppar malen
2 tsk torkad röd chili
1 tsk salt
1 tsk vitt vin
2 tsk maizena ljus
2 tsk risvinäger
1 tsk sojasås
2 tsk socker
1 matsked sesamolja
2 msk vatten

Gör så här:
Tärna eller strimla kycklingen. Stek på den och ha i vinet, tillsätt maizena och låt vila efter någon minut i pannan. Skär vårlöken något finare än kycklingen, riv ingefära och vitlök. Hacka chilin grovt.
Blanda vårlök, vitlök och ingefära i en skål. Tillsätt salt, socker, risvinäger, vatten, soja, och lite maizena. Blanda ihop till en mix.
Hetta upp en wok och fräs på sichuanpepparn i sesamoljan. Då pepparn fått lite färg, tillsätt den torkade chilin. Tillsätt sedan kycklingen och stek tills denna fått bra färg och är färdig. Tillsätt mixen med lök och ingefära och låt steka lätt ytterligare i något minut tills grönsakerna mjuknat men fortfarande är krispiga. Strö sist de rostade jordnötterna över. Kung Pao Chicken!

Kung Pao Chicken one of Chen´s specialties

 

En kommentar Skriv kommentar

  1. Tomas Sundin skriver:

    Kommer att prövas här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.