Fetaostbakad endiv med lammfilé och berberisås

den

Det är av flera anledningar jag föredrar bättre väder. Jag tänker lite annorlunda. Så här ligger det till. Jag har inte lov. Att tillgå finns semester, tjänstledighet, sjukfrånvaro eller otillbörligt firande. Min fru däremot har lov. Lov som i lovande uppehållsledighet med ersättning. Visst, hon sliter hund däremellan och oftast vill jag inte byta alls. Jag unnar Sofia när det är dags igen. Sportlovet lyckas jag oftast, efter lite självterapi, få mig själv att stå över, även om jag misslyckades kapitalt just i år. Med påsklovet är det vanligtvis knepigare. Runt påsken är våren här och ljuset sprider energi. Ibland är det bara olidligt. Väl en bit in i lovveckan är det inte längre lika hemskt att bara få se på. Man glider på något sätt med i ledigheten ändå. Kvällarna blir mer avslappnade, humöret är oftast på topp och med kommer också annat positivt som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Sen kommer den där mellandagen i den andres ledighet. Den man bävar för. Den där dagen som är allt annat än vad den ska vara; en motvikt till allt slit i vinterslasket. En dag när solen knappt visar sig och storstädning blir den enda sysslan att ägna sig åt. Det är sådana dagar man gör bäst i att steppa upp. Väl hemma i det nyfejade huset finner man sig själv annars på så mycket minus att det skulle ta decennier innan man åter skulle få köpa en kökspryl. Man får förvarningen redan i telefonen på väg hem. Det hörs på tonläget när det är läge att laga något extra.
För att komma ”ikapp” såg jag till att få med mig några lammfiléer, en rejäl bit fetaost, endiver, berberibär, pistagenötter och körvel hem. Efter att ha bjudit på fetaostbakad endiv med lammfilé sous vide och en underbar och kompletterande berberisås tänker jag att vi åtminstone är väldigt nära kvitt igen? Jag behöver en ny mandolin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.