Den här rätten kan förgylla vardagen, alternativt sätta helgen på sparlåga. Man gör som man vill. Förbaskat gott är det i varje fall. Fläskkotletterna blir perfekt möra och aldrig torra. Blue cheese-såsen kommer med sälta, bladspenaten med friskhet och svampen med vardagslyx.
Fort ska det gå när man kommer hem sliten efter jobbet. Men istället för att kasta sig ned i soffan efter att ha stekt upp färdiga köttbullar och smetat ketchup över snabbmakaronerna kan man göra det roligare för sig. Stek hastigt på kotletterna i het panna, vakuumförpacka sedan och låt bada i 58°C i en timme. Hacka lite lök fint till såsen, mjuka upp i kastrull med lite smör, tillsätt buljong, syra och grädde, reducera ned. I med den grovt hackade ädelosten och låt sjuda en stund. Stek under tiden upp svampen och sätt allting på vänt. Förbered tallrikarna med att lägga ut bladspenaten uppkryddad med olja, salt och peppar i botten. Servera när kotletterna gått färdigt. Dela kotletterna på diagonalen och placera på spenaten, slå såsen över köttet och toppa med svampen.
Se där, ett blogginlägg utan snack. Lika snabbt och smidigt gjort som en god vardagsrätt.
Fläskkotlett, blue cheese-sås, blandad svamp och spenat
Ingredienser
- 4 fläskkotletter
- rapsolja att steka i
- 25 g smör i vakuumpåsen
- bladspenat
- smörstekt blandad svamp (ostronskivling är ett bra alternativ till hemplockad)
Blue Cheese-sås
- 1 shalottenlök (finhackad)
- 2 dl grönsaksbuljong
- 3, 5 dl vispgrädde
- 1/2 tsk torkad timjan
- ca 100 g Kvibille gräddädel (blåmögelost)
Gör så här
- Stek på kotletterna hårt och snabbt på varje sida i rapsolja. Låt svalna.
- Krydda köttet med salt och peppar. Vakuumförpacka med en klick smör.
- Kör kotletterna sous vide i 58°C i 1h och 10 minuter. (Gäller kotletter som är cirka 2cm tjocka.)
Blue cheese-sås
- Stek löken glansig i en liten klick smör. Tillsätt buljongen och en skvätt vitt vin. Saknas vin, tillsätt lite citronsaft eller ännu mindre ljus vinäger. Låt sjuda ned till 2/3 återstår.
- Tillsätt grädden och låt allt sjuda ned till ca 2/3 återstår.
- Ha i den grovt hackade osten. Låt sjuda vidare i cirka tio minuter på aningen lägre värme. Smaka av med salt och peppar.
- Förbered tallrikarna med att lägga ut bladspenaten uppkryddad med olja, salt och peppar i botten. Servera när kotletterna gått färdigt. Dela kotletterna på diagonalen och placera ovanpå spenaten, slå såsen över köttet och toppa med svampen.