Long Island Iced Tea – fredagsdrinken

Long Island Iced Tea. Det känns som att det är svårt att skriva om cocktails och drinkar vecka efter vecka utan att någonsin komma in på denna moderna, men klassiska longdrink. Det var nära med Heads Up, de två drinkarna påminner om varandra och gillar man den ena kommer man garanterat att snart sitta i en skön stol med den andra. Ett original är dock alltid ett original. Grejen med Long Island är också att det är en av få longdrinks som jag faktiskt tycker är bra. Det kanske inte är så konstigt, med mycket is i glaset och endast toppad med cola så är det ju nästan en cocktail.

Det är inget enigma att Long Island Iced Tea delvis fått sitt namn av att den till färgen påminner om iced tea. För det är just med bara en ”splash of Coke” som den ska serveras, inte mer cola än så. Ser den ut som det glas cola som kommer till mosbrickan har man gjort fel. Den förra delen av namnet kommer av att den först såg dagens ljus på Oak Beach In på Long Island – New York, där den blandades av bartendern Robert Butt. Som han själv har beskrivit var denna ”concoction” ett bidrag i en tävling med nya drinkar innehållandes Triple Sec. Född i en ”no name bar” år 1972, skulle Long Island Iced Tea snart sprida sig över världen. Idag, ett halvt sekel senare, finns det väl knappast någon som inte har kommit i kontakt med, eller har en historia om detta iste.

En isad Long Island i avlångt glas, känns idag lika ute som ordbehandlarens sparaknapp. Jag är idag definitivt sist ut att skriva om den, bara några decennium sådär, men om ett tag så är jag först. Det enda man lärt av historien är att den upprepar sig själv. Tyvärr har Long Island fått oförtjänt dåligt rykte och förpassats till samma fack som en bricka oljig hatt-tequila med salt och citron. Det blev en drink som beställs av prångkåta kårstudenter i nedklottrad sparkoverall. En drink som det i samma kretsar ofta talats om i ordalagen; ”…skitstark, men smakar ingen sprit alls.” Detta är inte sant. Där finns nyanser av rökig mineral från tequila, fyllig sötma av rom, citrustoner av triple sec och kryddighet med inslag av kanel från gin och vodka.

Long Island Iced Tea är en klassiker och ska således behandlas som en sådan – med respekt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.