Rökta kastanjer, variation på brysselkål, yoghurtsås, citronsmör och ibericokotlett

REKLAM – ett inlägg i samarbete med Bradley Smoker

-”Kan man röka kastanjer?”

Det är säsong för kastanjer och läge att passa på. Kastanjen, en nöt men ändå inte, innehåller mindre fett och mer kolhydrater än andra nötter, varför det är särskilt enkelt att få fram en lätt söt och nötig smak vid tillagning. Något potatislik i sin konsistens är den trevlig att leka med varje år när den kommer åter. Den här gången ska vi förstås röka kastanjen och sedan använda som tillbehör i en varmrätt.

Den kastanj som vi äter kallas för äkta kastanj (Castanea sativa) och ska inte förväxlas med hästkastanjen som växer här i Sverige. Hästkastanjen är giftig att äta, bl.a. på grund av dess höga innehåll av garvämnen. Historiskt sett har dock hästkastanjen använts som medicinalväxt. Vad sägs om ett varmt grötomslag mot eventuella hemorrojder? Saknas sådana? Prova i förebyggande syfte, utvecklas inga därefter så måste det ju fungera. På sidor om alternativmedicin kan man läsa om hur hästkastanjen antas främja blodcirkulation i ben eller att den visat sig kunna hjälpa mot menstruationsbesvär. Ofta kombineras råden med uppmaningen om att ha tålamod med behandlingen. En kastanjebehandling tar tid, men förhoppningsvis har de värsta menstruationssymptomen lugnat ned sig innan veckan går mot sitt slut. Jag håller mig till att äta kastanjer. Den äkta kastanjen är rätt tillagad en delikatess, dessutom är den bevisat fylld med C-vitamin.

Välj kastanjer som inte är mjuka. Finns det ett glapp mellan yttre skal och kärnan, som man äter, är kastanjen gammal. Risken är då överhängande att den börjat mögla under skalet. Sådana kastanjer ska förpassas direkt till soporna. Vill man inte stå och snålklämma i butiken så köp på er några extra. Min erfarenhet så här när kastanjerna funnits ett tag i butikerna är att omkring en knapp femtedel får kasseras.

Vanligast är att kastanjer rostas i ugn eller över öppen eld. Några ångar eller kokar kastanjerna. Gemensamt för alla tillagningssätt är att de först snittas. Antingen med ett längre snitt från skaft till botten, eller med ett kryss i den spetsigare sidan. Snitten gör kastanjerna mer lättskalade och hindrar nötterna från att explodera när den värms upp. Så se verkligen till att snitta alla – någon minut efter att jag slängt in de kastanjer som ratats i braskaminen small det till rejält.

När kastanjerna kommer ut ur ugnen är de superheta, men luta er inte tillbaka för länge. Slå in kastanjerna i en kökshandduk och tryck till med handen så att kastanjerna knäpper till lite. Låt sedan svalna i handduken bara precis tills de är bekväma nog för att börja skala. Ni har säkert sett bilder på skalade kastanjer som ser ut som perfekta gyllene smurfhjärnor. Riktigt så smidigt och enkelt att skala är det inte. Ofta får man nöja sig med att få ut innanmätet i olika stora bitar. Jag har försökt att rosta i olika temperaturer, men resultatet blir hela tiden detsamma. Jag har en idé om att det har med kastanjernas färskhet att göra, men om det är enklare att skala pinfärska kastanjer eller sådana som legat i butiken ett tag vet jag inte. Nåja, den här gången ska kastanjerna ändå hackas grovt, varför det inte stör så mycket.

Kastanjen, beroende på hur man kryddar den, passar bra som grund i soppor, med honung i efterrätter eller lätt saltade och strösslade över en för- eller varmrätt. Röker man kastanjen eskalerar smakerna. Tänk er en rökt bakpotatis, men godare. Idag hamnar de rökta kastanjerna i sällskap med ångad och friterad brysselkål, ibericokotlett, smörstekt ostronskivling, ett skirat citronsmör och chèvreyoghurt.

-”Såklart man kan!”

(Denna rätt brukar jag också servera som en mindre vegetarisk förrätt. Då såklart utan ibericokotletten.)

Detta inlägg är skrivet på uppdrag av Bradleysmoker. Ekonomisk ersättning har utgått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.