Floradora cocktail – fredagsdrinken – om det var bättre förr?

Över en lunch under en väldigt häftig belysning satt jag idag och funderade på det där med glödlampor. Minns ni när de skulle försvinna och man lite köpte upp sig på några klassiska varmljus-E27:or med glödtråd? Idag är det svårt att förstå varför. Aldrig tidigare har väl ”glödlampor” varit så dekorativa i sig själva som nu? Lite ström drar de också. Det var inte bättre förr.

Förr i tiden brände man brännvin i skogen i stora träkar. Idag är det visserligen kö in på bolaget, men man behöver varken oroa sig för länsman eller för att en sen natt missta pälsmössan för en potta efter några blöta dygn i skogen, bedövad av mäskångor. Förr var inte bättre än idag.

Samma gubbe som pissade i en mössa, behövde dagen efter för hand pumpa upp vattnet ur brunnen för att ha något att stoppa vätskeersättningstabletten och alvedonen i. Om han hade haft några! Idag pumpas det sällan något vatten. Champagnen dock, den kan moussera strupen närhelst man behagar sig. Det kan bli flera gånger i veckan om man känner för det. Det var något annat än ett vatten uppumpat i sitt anletes svett det. Förr var det inte bättre.

Sen har vi det där med spabad. Vissa eftersläntrare envisas ju fortfarande att med eld värma upp sina bad. Visst kan du argumentera för att det är romantiskt, men jag skjuter ned dig. Vedeldade spabad går tokbort. Vad händer med spontaniteten? Lev dig in i den stunden då du blir riktigt sugen på att bada. Det är då det sätter igång. På med skoterkängorna, hitta yxan, hugg veden, tänd brasan (i min historia är givetvis tidningspappret slut och piezon i Sieverten har lagt av). När du väl fått fyr är det bara att rulla tummarna fram tills att vattnet är behagligt nog för ett dopp. Vet ni? Precis där har jag tröttnat på tanken om bad redan ungefär innan jag kanske hittar yxan. Bättre förr var det inte.

1900-talets vargavintrar. Ingen har väl glömt ”julastormen” i Malmö 1902? Förbaskat skitkallt var det. Ofarbara väger, igensnöade och isolerade byar på Österlen. ”Due, hidder de kaoset eller kaosen?” Nu för tiden kan man ju ta elsparken till närbutiken i mitten av februari. Närbutik? Det ordet fanns inte ens förr. Var handlade ni? Hos grosshandlare Lundström, i en speceriaffär? Jag skrattar så jag viker mig. Om det var bättre förr? Givetvis inte.

När vi ändå är inne på kyla. Hur sjutton rörde de en vodka lime i efterkrigstidens Småland? Isen kom ju i block med ”isakarln” bara kanske en gång i veckan. Lime? Inte kan det ha blåst upp till grogg särskilt ofta på den tiden? Idag njuter jag när frysen sprutar ut is i sådan fart att det på det eluppvärmda golvet bildas små oaser av vatten efter bara några tryck. Man ska inte vara snål när man har. Kyss mig, jag lever idag, inte förr!

Förresten. Vad tror ni ovan nämnda is levererades med? Häst och vagn såklart. Ett illaluktande och bajsande djur som äter upp min hatt. Nä, häst är bäst på hamburgerfest. Barn av min tid, den bästa tiden är nu, inte förr.

Inom kort kommer jag säkerligen hitta snigelpost i plåtbrevlådan från gamla buhu buhus som menar att det ändå visst var bättre förr. Ställ dig då vid din spis, njut av eftervärmen och förstå; att det var det ju inte. Och har du svårt att inse det är det bara att frankera och skicka dig själv till medeltidsveckan i Visby, slicka riddararsle och njuta barkbröd tills bröstbucklorna sprutar. Eller hur Lars Stenberg?

Kvällens fredagsdrink – Floradora cocktail innehåller hallon, redan så här i början av mars. Floradora är en klassisk gindrink som kommit lite i skymundan. Den är lätt sötsur, lång, stolt och fräschar upp. Drinkarna var uppenbarligen bättre förr och nu kan det bara bli bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.