Moules Marinières au porc fumé – Rökt gryta med musslor, sidfläsk, vin och grädde

REKLAM – ett inlägg i samarbete med Bradley Smoker

Moules marinières är en kär gammal rätt. Otaliga är de fredagar då kastrullen stått på vår bardisk. Varför det ofta blivit musslor på just fredagar vet jag inte, men ni vet ju vad jag tycker att man inte bör äta en fredag. Skenet från kandelabern speglar sig i den blanka bänken. Det vita vinet kluckar melodiskt när det i vågor sköljer ned i de kristallklara glasen. I ett annat glas piskar det belgiska ölet upp sig själv till ett skum. Ibland är det svårt att välja. Några gånger har musslorna serverats ute vid stekhällen. Vi samlas på utsläpade barstolar runt den vida hällen och slänger dekadent ner alla tomma skal i en balja på gräset. Det är ett tag kvar tills dess…

Idag blir det moules marinières på ett nytt vis – Moules Marinières au porc fumé. Egentligen är det ju då inte Moules Marinières alls. Musslorna ska rökas. Hela ”grytan” ska rökas. Idén bygger på de musslor vi serverades i Spanien för nästan femton år sedan. I Spanien hade de skarvat med HP-sås för att få till den rökta smaken. Inget ont i det, det fungerar förvånansvärt bra och jag har kopierat den rätten otaliga gånger. Idag blir det dock rök på riktigt. Moules au porc fumé. Musslor med rökt sidfläsk. Allt förbereds i köket innan allt går in i röken. Där får de stå i 150°C tills dess att det börjar sjuda upp och musslorna säger: -Voila!

Med moules är det inte så värst viktigt med exakta mängder. Jag brukar ta en titt i rotfruktslådan, där knycker jag åt mig någon morot, ibland ett fänkålsstånd och alltid lök. Roscoff eller schalotten är att föredra, men ingen kommer rynka på näsan åt vanlig gul heller. En kvast färsk timjan har jag svårt att vara utan. Huvudregeln säger att vinet ska vara en Muscadet, helst en sur lie, som fått vila längre på jästfällningen innan buteljering. Då jag ogillar huvudregler inom matlagning så väljer jag istället en ekad Chardonnay. Samma vin i grytan som i glaset – en huvudregel man faktiskt kan gilla. Jag fick ett tips idag av någon jag litar på, så vi kör på den. Jag tror dessutom att det behövs ett aningen kraftigare vin till just denna varianten av moules. En mineralig, lätt och neutral Muscadet gör sig förmodligen bättre i en helt klar Moules Mariniéres utan grädde.

Nu är det dags att sätta igång, musslorna måste hinna spotta också. Det här är matgladning på riktigt!

Detta inlägg är skrivet på uppdrag av Bradleysmoker. Ekonomisk ersättning har utgått.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.