Jag måste ju erkänna att fransk potatissallad med rådjursbiffar och kryddsmör är den rätt jag sett fram emot mest sedan jag fick reda på vad matkassen skulle innehålla. Rådjur åt jag oftare förr. Nu jagar vi inte längre så ofta, frysen är tom och sedan dess har det tagit emot att köpa rådjurskött i butik. Fransk potatissallad har alltid varit en sommarfavorit. Här kommer den i en färggrann version med vackra och krispiga polkabetor. Man finner syra och peppar av dijonsenap och ruccola. Sötma från päron och en välsmakande smörgul potatis som sugit åt sig av vinägretten. Allt avrundat med sälta från kaprisen, som denna gång inte hann bli mer än avrunnen och bortglömd på bänken. Det här är otroligt bra. En klick kryddsmör vid sidan. Vackert. Spring och köp rådjursfärs redan idag! Den är inte svårare att handskas med en annan färs. Släpp rädslan. En ansenlig mängd grädde gör det annars så fettsnåla köttet saftigt.
Att steka biffarna i ugn kändes först fel, men är ganska smart. Det gav mig tid att röja upp i köket under tiden. Jag ser verkligen fram emot att göra denna franska potatissallad igen senare. Då med svensk färskpotatis.
Det bästa betyg min mat kan få, är när min fru måste påminna mig om att vinet står orört. Igår upplevde jag henne nästan som tjatig. Middagen avslutades med att jag fick ”låna” lite rådjursbiff av Sofia. Tydligen skulle kombinationen av vin och rådjur vara något speciellt och jag hade inte ens hunnit prova. Jag hoppas att resten av veckan fortsätter i samma anda. Härligt.
Fransk potatissallad med rådjursbiffar och kryddsmör – recept 4 personer
50 g smör
1 tsk smör
1 tsk olivolja
4 msk olivolja
3 vitlöksklyftor
1 kg potatis
2 msk ströbröd
1,5 msk dijonsenap
1 dl vispgrädde
500 g rådjursfärs
3 nävar ruccola, ca 35 g
1/3 purjolök (vita delen)
4 polkabetor
6 körsbärstomater
3/4 päron
1 msk vitvinsvinäger
0,5-1 dl kapris (i lag)
Sätt ugnen på 225 grader.
Gör kryddsmöret. Blanda 50 gr smör med 1 tsk olivolja och 1 pressad vitlöksklyfta. Tillsätt salt och lite peppar. Låt stå framme och bli rumstempererat, det blir lättare att blanda efter en stund.
Tvätta och dela sedan potatisen i lagom stora bitar. Jag föredrar när de är lite större än att man kan ta dem i en enda munsbit. Koka sedan i saltat vatten under lock tills potatisen är al dente. Ni får ursäkta uttrycket. Jag vill bara förklara att potatisen inte får bli överkokt. När potatisen är färdig, slå av vattnet och låt potatisen stå kvar i kastrullen vid sidan av spisen utan lock. Målet är att potatisen ska gå ner i temperatur. Om man orkar kan man gärna skölja den med lite kallt vatten direkt efter avhällningen. På så sätt får man efterkokningen att avstanna.
Smörj en form med smör som ledigt rymmer 4 biffar. Blanda sedan biffsmeten. Börja med att tillsätta ströbrödet i en bunke. Ha sedan i 0,5 msk dijonsenap, 1 dl vispgrädde, 1 pressad vitlöksklyfta, lite salt och peppar. Rör runt och låt stå i någon minut eller två. Ströbrödet måste få tid att svälla. Tillsätt sedan rådjursfärsen. Blanda med händerna så att det ser jämnt och fint ut i färgen. Finns det mörkare partier kvar är det läge att blanda lite till. Skölj händerna och forma sedan smeten till fyra biffar. Lägg ner biffarna i den smorda formen. Pensla helst med lite överblivet smör eller olja. Stek i ugn i ca 15-20 minuter. Personligen steker jag för ytans skull med varmluftfunktionen på och då ligger nog stektiden närmare 15 minuter än 20 minuter beroende på tjocklek.
Under tiden biffarna är i ugnen förbereder jag den franska potatissalladen. Skölj ruccolan, strimla purjolöken och hyvla de skalade men råa polkabetorna i tunna skivor. Skala och skär sist ner päronet i tunna skivor och blanda med resten av salladen.
Gör sedan dressingen. Blanda 4 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 1 msk dijonsenap, 1 pressad vitlöksklyfta, lite salt och peppar. Slå sedan dressingen över potatisen och låt denna kallna ytterligare. Rör emellanåt om försiktigt utan att skada potatisen. Vänd slutligen ner potatisen i resten av salladen. Lägg upp på ett stort vackert fat och toppa med avrunnen kapris i väntan på servering. Själv skvätter jag alltid lite extra olivolja över bara för att det blir vackrare så.
När biffarna är färdiga, ta ut från ugnen och låt vila i någon minut innan servering. Då behåller de vätskan bättre och upplevs som saftigare.
Finn till sist en solig glänta och servera de ljuvliga rådjursbiffarna, den franska potatissalladen och kryddsmöret med ett gott rödvin. Ett rödvin du kommer på att njuta först när maten tagit slut.