French 75 – fredagsdrinken

Den här drinken har jag legat på i snart två år. Den fotades som dragplåster inför en stor fest, men kom aldrig upp. Det kändes inte rätt då. Sen glömdes den bort. Idag känns den dock helt rätt. Jag ska återkomma till fredagsdrinken – French 75 längre ned.

I helgen ska vi ska fira Jenny som fyller jämnt. Det är inte så långsökt att det är Jenny som gav upphov till Jennybullarna. Otaliga är de gånger jag har sköljt ned Jennybullar med champagne. Det jag gillar med Jennybullar är att de är så lätta att förbereda. Bara lite smördeg, parmesan, oregano och citron. Man köper färdig smördeg, rullar ut, river ost, penslar med ägg, klär med godsaker, rullar ihop igen och kastar in i ugnen. Tio minuter senare håller man en ostig brödig salt boll i den ena handen. Ett högt bubblande flöjtglas i den andra. Plättlätt, smidigt och gott. Skål! Men för några helger sedan hände något. Jennybullarna blev lite förstörda för mig. Här kommer en bakgrund om varför:

När vi höll på att förbereda Sofias 40-årsfest var vi på jakt efter ett veganskt alternativ.
-”Färdigköpt smördeg!” Sa Esther. -”Vi gör någon grej med det. Den färdigköpta smördegen är vegansk.”
-Ha ha! Eller hur? Sa jag. Alla vet ju att smördeg innehåller smör, det vill säga animaliskt fett. Mig lurar man inte tänkte jag.
-”Men Thomas, menar du verkligen att alla seriösa veganer som bloggar om mat har fel och att du vet bättre om vad som är veganskt och inte?”
-”Japp!” Svarade jag. Väl medveten om min kaxighet. -”Det gör jag.”

Sofia ler medan hennes medvetna tystnad bara instämmer i Esthers tankar om min fundamentala envishet.

För att visa hur rätt jag hade, ringde jag med högtalaren på bryskt upp vår lokala butik och bad dem läsa upp innehållsförteckningen på den smördeg vi brukar köpa. (Den smördeg som fått betyget bäst i test ska tilläggas).  Nu skulle de minsann få höra. Jag väntade och väntade men när hon rabblat färdigt fick jag ödmjukt be om att hon skulle försöka finna ordet smör någonstans där bland alla vegetabilier. Kärringen var orubblig. Det enda stället hon kunde finna ordet smör på, var i produktens namn. Jag tackade för mig och lade på luren. Suck!

Jag hade fel. Esther hade rätt. Nu är det sagt. Det må svida som sjutton, men jag tröstar mig med att nästa gång Sofia gör Jennybullar, på smörsmördeg, så kommer det bli de bästa Jennybullar vi någonsin ätit. För jag hoppas, att du Sofia, vill fortsätta bullmakeriet även med egen smörsmördeg. Snälla!

French 75 är en drink som kommer från tiden för första världskriget. Den sägs ha fått sitt namn efter den franska artilleripjäsen. Tydligen ska drinken vara en sådan käftsmäll att den påminner om en direktträff från en French 75. Då den toppas med en rejäl skvätt champagne passar den utmärkt till helgens födelsedagstema.
(Jag bjuder på en nästa gång E! Men inte för att du hade rätt).

”The combination was said to have such a kick that it felt like being shelled with the powerful French 75mm field gun.” – Unknown

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.