Friterad Camembert med hjortronsylt (och vaniljglass)

Ok, glöm allt vad jag sagt om tidigare efterrätter publicerade här på karlstein.nu. Detta är min absoluta favoritefterrätt. Denna efterrätt – friterad Camembert är Thomas. Jag köper en enkel Camembert som man hittar i den vanliga standardostdisken, helst inte övermogen, det får gärna fortfarande vara lite stuns i den. Jag dubbelpanerar den i mjölk, vetemjöl, ägg och ströbröd, precis som när jag gjorde rödspättan. Camemberten friteras sedan i rapsolja i ca 3 minuter i 180 grader. Går det hål på paneringen och bitarna börjar släppa ostmassa bör dessa tas upp relativt omgående. Annars finns det en risk att gästerna endast serveras tomma skal, vilket kan bli pinsamt. När ostarna har lagts upp kastar jag ner stora kvistar persilja i oljan. Kvistarna tas upp direkt, doppas lätt i socker och läggs ovanpå osten. Till detta serverar jag hjortronsylt och eventuellt någon kula vaniljglass. Glassen är absolut inget måste, men gör sig bra till, framförallt om man vill ha sin efterrätt lite sötare.
Vid en av de första middagarna vi hade med våra då ”nya” grannar,  bjöd jag på friterad Camembert. Jag funderade innan om jag skulle hoppa över vaniljglassen till eller inte och beslöt att strunta i den. Det är ju den varma, krispiga, mjuka camemberten, syran och sötman i hjortronen som man vill åt? Sagt och gjort, vi är ju vuxna. Då man vill undvika att förstöra ytan på camemberten eftersom den då lättare kan läcka ut, blir det dessutom alltid rejäla munsbitar. En ost per skalle, detta är regeln. På äkta Thomasmanér glufsade jag i mig min ost bra mycket snabbare än de övriga, framför allt än gästerna. De såg lite tveksamma ut. De tog lite hjortronsylt, pausade, petade och skedade av lite från den friterade ytan. Till slut var jag tvungen att göra deras pina kort och frigöra dem från plågor. -”Var den friterade Camemberten bra, den är lite speciell?” Smile. -”Jättegod, fast vi är nog inga ostmänniskor…” Smile.
Ingen skada skedd, men jag har ju lärt mig att med en klick vaniljglass till kan man gardera upp sig. Friterad camembert är ju kanske bättre men endast vaniljglass och (varm) hjortronsylt är ju ingen plåga heller precis, antagligen inte ens för grannarna som denna gång blev utan efterrätt.

Friterad Camembert med hjortronsylt – Recept
Camembert, antal efter personer. Förslagsvis denna sort.
hjortronsylt
persilja
(vaniljglass)
mjölk
vetemjöl
ägg
ströbröd
socker

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Marjut skriver:

    Det här tillhör mina favoriter…mums!!

    1. admin skriver:

      Den hör till mina med. En friterad Camembert, helst två, är aldrig fel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.