Kaeng Phet Kai – wokad kyckling med röd curry

Dagens rätt är Kaeng Phet Kai, fritt översatt – wokad kyckling med röd curry. Alla som varit i Thailand kan inte ha undgått den heta och otroligt smakrika rätten Kaeng Phet Kai. I sällskap med två kalla Singha, i badkläder, som lunch direkt på beachen och det enda du vet är att du svettas. Om det beror på hettan i munnen eller på den stekande solen har ingen betydelse. De varierande smakerna från den röda curryn i Kaeng Phet Kai med styrkan, hettan, sötman och det syrliga, nästan parfymaktiga är i kombination helt fantastiska. Blandat med smaker och dofter från limejuice, kokosmjölk och limegräs samt med den breda basen från buljongen är rätten otroligt smakrik. Chili. Nämnde jag chilin?
Jag börjar alltid med att steka på vitkål i smör och olja, men ibland hoppar jag över kålen helt. Vitkålen eller Kinakål som det också kallas steks al dente och läggs sedan åt sidan på en tallrik.
Jag hettar upp ny olja och smör i samma wokpanna som kålen nyss stektes i, tillsätter den röda currypastan – Kaeng Phet eller Gaeng Phet som det också kan stavas. Currypastan steker sedan med hackad vitlök, chili och malen koriander. Välj mängd chili efter hur många Singha du tänker servera till eller har hemma. Tillsätt kycklingen. Stek på så att du får yta. Tillsätt sedan kycklingbuljong, låt koka ner och ihop i någon minut. Sänk värmen och gå på med kokosmjölken, det fintrimmade och lövlövtunt hackade innanmätet av limegräs. Toppar och rötter tas bort. Limejuice från en lime pressas i. Låt sedan koka tills kycklingen nästan är färdig. Smaka av. Krävs det mer av något? Troligtvis salt. I detta läge brukar jag alltid behöva tillsätta mer Kaeng Phet. Avsluta med att tillsätta bambuskott, paprikor och rödlök. Grönsakerna bestämmer när det hela är färdigt. Tänk färdigt men krispigt. Medan allt fortfarande är rykande hett, ha i vitkålen. Kanske behöver woken nu värme i någon minut till.
Förslagsvis serveras du din Kaeng Phet Kai med jasminris eller nudlar. Om man tycker att woken blir för lättflytande kan man ha i lite färdigriven kokos mot slutet. Det reder bra. Thaimat kan verkligen vara gott. Nämnde jag förresten att närmast Thailand jag kommit antagligen är en gammal båt med kulörta lyktor på Södermalm? Pajsarna i flipp flopp med långa metspön som stod och fiskade intill skutan bidrog till thaistämningen. Antar jag?

Kaeng Phet Kai – Recept (4 pers).
ca 800 gr strimlad kyckling, gärna av lårfilé
3-5 msk röd currypasta (Kaeng Phet)
2 tsk malen koriander
2-3 st stjälkar limegräs
1 st lime (juicen)
1-2 burkar kokosmjölk (ej light, utan krämig)
2 dl kycklingbuljong (fond+lite vatten)
1 stor burk bambuskott
1 röd paprika
1 grön paprika
1 stor rödlök (klyftas ganska fint)
3 röda chilifrukter
5 klyftor vitlök
ev några matskedar riven kokos
Asiatisk basilika eller färsk koriander blir trevligt på toppen.

2 kommentarer Skriv kommentar

  1. Thomas Karlstein skriver:

    Tajmat med thaimat eller hur?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.