Fru Karlsteins Nya Pasta Bolognese

Pasta Bolognese

Ikväll är det en sådan där kväll igen. Maken är på galej och fru Karlstein får äntligen (?) rumstera om i köket igen. Det självklara valet, när frun i huset lagar mat, är Pasta Bolognese. Det enda valet är Pasta Bolognese. Inte mycket till val.
Idag blev det ändå en ny, lite utvecklad variant av såsen. Fru Karlstein tänkte att lite av makens matlagningskunskaper måste väl ändå ha spillt över. Så måste ha varit fallet, för kvällens Pasta Bolognese är den bästa som lagats i huset, och därmed även den bästa maten som frun lagat, eftersom hon inte lagar något annat.
Nog om det. Så här går det till om man/hen/du vill laga den bästa pastasåsen som smakats i norra Europas största radhusområde: 

Ingredienser
500 g köttfärs
Tre nävar färska tomater (gärna små, typ körsbärstomater, men helst hemodlade)
1  1/2 gul lök
1 vitlök (en så´n där hel, som inte har klyftor)
smör
olivolja
1-2 tsk sambal oelek
tomatpuré (av en lite fiiiinare sort)
parmesan eller någon annan god riven ost
salt
svartpeppar
basilika
lite oregano (tror jag det var)
italiensk musik på hög volym
gott rödtjut
värmeljus
Spotify
Spaghetti

Börja med att plocka fram alla ingredienser. Ställ dem snyggt på köksbänken och dra igång en spellista med italiensk matlagningsmusik. Tänd många ljus! Öppna vinflaskan och smaka på vinet. Hacka löken. Stek den lite lätt i mycket smör och lite olja i en stor stekpanna eller gryta. Smaka på vinet. Koka tomaterna så att skalet släpper. Skalet? Heter det så? Det spelar kanske inte så stor roll vad det heter. Låt dem koka tills de ser skrynkliga ut och skölj dem sedan i ett durkslag, så att de kan skalas utan att åsamka brännskador på fingertopparna. Smaka på vinet. När löken är halvklar kan man steka på köttfärsen med lite mer smör i samma stekpanna/gryta tillsammans med löken. Salt får man ha i när köttfärsen är brynt. Peppar kan man ha i lite mest hela tiden, men med fördel efteråt, eftersom den är godast nymalen. Sambal oelek slänger man i när man känner för det och samma sak med tomatpurén. Däremot är det bra att kasta i tomaterna så fort man ”skalat” dem, så att de hinner koka sönder och samman med resten av ingredienserna. Hjälp till genom att mosa dem med en slev. Smaka på vinet. När allt är nedkastat i grytan läggs ett lock på och det får puttra ungefär en halvtimme. Ha i en skvätt vin också (allt ska inte drickas). Koka sedan pastan al dente och toppa rätten med basilika, oregano och riven ost. Glöm inte svartpeppar! Servera med resten av det goda röda vinet. -Ja, det finns lite kvar.

PS. Fru Karlstein ber om ursäkt för kvaliteten på fotot. Det suddiga beror helt och hållet på okunskap bakom kameran. Kameran i sig är bra.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.