Gårdsmiddag på Skattmansö 2017

Nu i helgen bjöds det återigen in till gårdsmiddag ute på Skattmansö. Det är andra året i rad som värdarna på gården i samarbete med Scan och restaurang AG bjuder in till middag. Och vilket kalas. Det här är en gastronomisk köttkavalkad som man inte vill missa. Fyra varierade förrätter på olika delar av kon, följt av en grillad ryggbiff och entrecôte på ben som grillats till perfektion. Slutligen en chokladkaka med nyslagen grädde.

Det är inte särskilt lätt att vara ödmjuk när man äter så gott, men man kommer ned lite på jorden när allt presenteras i det öppna landskap som gården utanför Vittinge i Mälardalen bjuder på.

Kreaturen strövar fritt i den ändlösa hagen nedanför vår ”restaurang” och vi sippar på en fördrink med ett välkänt tilltugg. Minnena kommer tillbaka och man blir mer och mer sugen på att snart få sätta sig till bords.

Upplägget på middagen har redan andra året blivit klassiskt. Man delar maten om fyra vid långborden i den vackert restaurerade ladan. Genom de uppfällda väggluckorna med patinerat smide strömmar kvällssolen in. Servicen är som på vilken bra restaurang som helst. Det bjuds generöst och ingenting är lämnat åt slumpen.

Redan när inbjudan damp ned i brevlådan för en vecka sedan sken vi upp. En riktigt inbjudan i ett kuvert med sågspån förtäljde att menyn, utan undantag, var exakt densamma som förra året. Jag bara log. Någon nämnde på vägen hem att det hade varit roligt med en ny meny, men varför ändra ett vinnande koncept med en beundransvärd tanke bakom? Jag var inte sen att ödmjukt rätta denne. Personligen vet jag inte vad på menyn som jag skulle kunna tänka mig vara utan. Jag vill minnas att jag var ödmjuk.

Nytt för i år är att gårdsmiddagar även anordnas utanför Göteborg, Malmö och Linköping. Nästa år hoppas jag att få se Norrland representerat. Det finns ett underbart kök där uppe som det vore synd att inte ta vara på. För visst fortsätter ni?! Andra släpper kor och det är ju mest bara kul att titta på.

För den kommande middagen i Göteborg står en av mina svenska favoritrestauranger. Jag tror att kombinationen av svensk rapsgris och det panasiatiska konceptet från Toso kan bli en total succé. Lyckas de få in lite kalvbräss också, så är det jag som sitter på nästa tåg till Göteborg för att äta rester. Jag har dock aldrig haft någon tanke på att byta gård för min middag. Bara att njuta av ytterligare en, en annan, ännu en och kanske en till. Jag har en idé om en rundresa nästa år. Vi skramlar till en russebuss, det verkar inne. Vilka hakar på?

 


 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.