Någon uttryckte igår en viss avundsjuka angående det här med att jag är hemma på fredagar. Jag kan förstå och känner faktiskt lite medlidande. Det kan inte vara helt lätt att komma hem till en glad man och en nyuppslagen fredagsdrink. Det måste vara svårt jobbigt att sen behöva förtära en nyskapad trerätters som det konstrats med i timmar tills dess att den nått perfektion. Tänk att behöva skölja ned den underbara osten och den nygräddade baguetten som ställts fram med en kyld skvätt av det ädlaste mousserande. Att efter att ha njutit nötribs som är så möra att de kan sugas av från sina ben behöva trycka i sig en nybakad kanebullekladkaka med ristretto och avec. Nä och fy! Så kan man inte ha det. Av medkänsla borde jag kanske gå tillbaka till mitt hamsterhjulsaktiga slit och kneg på denna arbetsveckans sista dag? Nooooot!
Ikväll bjuder jag på en enkel men strålande Gimlet. Jag är lite emot regler och ”hur-det-ska-varan”, så jag avviker ifrån de som hävdar att en regelrätt Gimlet ska bestå av lika delar Gin och Rose´s lime. Jag drack Rose´s lime som saft när jag var liten och har tröttnat på den kemiska smaken. Istället gör jag min egen (tillsatsfria) Cordial lime på just bara lime och sockerlag. Ställ de båda drinkarna bredvid varandra och avgör själva vilken som är godast.
I en Gimlet använder jag Hernö Gin. I en drink som denna är det extra viktigt med en generös smak av enbär. Det finns liksom inte så många smaker att dölja en sämre gin bakom. Skål på er!
Gimlet – fredagsdrinken
Ingredienser
Gimlet
- 6 cl Hernö gin
- 3 cl limejuice
- 3 cl hemgjord Cordial lime
Cordial lime
- 1,2 dl naturell sockerlag (lika delar socker och vatten)
- 1 limefrukt (det zestade skalet)
Gör så här
Gimlet
- Skaka samtliga ingredienser med is, sila över ett kylt cocktailglas och dekorera med en skiva lime.
Cordial lime
- Koka upp vatten och socker. Rör om tills allt löst sig. Kör av det yttersta gröna skalet av en limefrukt med ett zestjärn. Blanda ned i sockerlagen. Låt svalna och ställ sedan in i kyl. Bäst blir den om den får stå ett dygn i kyl. Innan sockerlagen används silar jag bort limeskalen.