Glace au Four – klassiskt och sprakande

Glace au Four var ju något man hade hört talas om. Sedan, en vårdag i Hammarby sjöstad för kanske tio år sedan så hände det. Fungerar det verkligen? Jag såg på och hjälpte till. Jag vispade marängen. Min kompis Anders var boss. Just det! – den Anders, inte den andra. Om jag minns rätt blev han sent inbjuden. Lite på måfå. Hippt om happt. Han var trots allt en (ny) trevlig prick som letat sig in i bekantskapskretsen. Anders undrade om han kunde bidra med något när han ändå skulle komma. Sällskapet insåg att någon efterrätt inte fanns att tillgå. Anders lott – vår vinst – Glace au Four!
Plötsligt stod ”grillad” glass på menyn, varför bidra med något mindre. En schysst choklad, glass på burk, färdig kolasås, något enklare? Nä nä. Inte Anders stil. Ska det göras ska det göras ordentligt. De brinnande äggskalen med ljuv alkohol har fastnat på min hornhinna.  En stolt digitalkamera med hela 2 megapixels upplösning har också förevigat ögonblicket. En singel malt av fin årgång gick upp i rök i sex delade äggskal den kvällen. Värdparets sämre hälft måste ha druckit några Carlsberg Hof för mycket. Hur kunde han annars tillåta sådant slöseri, känner inte igen honom?
Kul var det och jag skulle gärna återuppleva den kvällen igen. Tack Micke och Ellis, även om det var evigheter sedan.
Just nu, ikväll har vi grabbmiddag för vår son och hans vänner. Jag bjuder på Tyresös bästa pizza (referenser skickas på begäran) och Eyvind har valt efterrätt. Han är skolad, han är stenhård, han vill ha glass i ugn – Glace au Four. Vem är jag att säga nej. Argumenten jag har givit honom genom åren är för många och slående. ”Nöj dig inte med…”
Jag hoppas att min son och hans kamrater är lika nöjda som vi är. Vi har slagit nytt läsk- och snacksrekord. Vi har haft jättekul! Vad sägs om amerikansk barbecue nästa gång, i trädgården, med hamburgare och majskolvar ? Utomhus.

Glace au Four – Recept 6 personer
2 sockerkaksbottnar ca 1 cm tjocka (färdig tårtbotten eller hemgjord – ert val!)
3 msk Limoncello
300 gr lemon curd
1L vaniljglass (Sias avlånga burk brukar jag använda)
6 äggvitor
2 dl strösocker
3 msk mandelflarn
4 äggskal (halvor ifrån knäckningen)
4 cl brännbar alkohol
1-2 tändstickor, beroende på hur snabb man är?

Blanda äggvitorna och sockret. Vispa kraftigt (med elvisp) tills dess att marängkonsistens uppnåtts. Marängen ska senare spacklas kring glassen.
Lägg ut sockerkaksbotten i en ugnsfast form. Spritsa ut Limoncellon över sockerkakan. Och bred ut ett lager av lemon curd. Den ska suga åt sig och bli lite gosig. Är det inte barnkalas kan man nog unna sig några matskedar till. Ställ glasen ovanpå sockerkakan. (Sleva inte upp den! Försök att få ut glassen i ett block). Skär bort all sockerkaka som sticker ut utanför glassen. Lägg på ytterligare en sockerkaksbotten som är bredd med lemoncurd och fuktad med limoncello. Spackla med maräng runt glassen. All glass måste vara täckt! Strö över ett tunt skikt av mandelflarn på toppen. Grädda i ugn i högsta möjliga värme. (275 grader duger bra). När det börjar se snyggt ut och marängen stelnat något är det färdigt. Många gräddar med öppen ugnslucka.Jag har aldrig testat. Det fungerar med stängd också. Ta hellre ut den lite för tidigt än försent. Ständig passning. Medan din Glace är au four, förbered några äggskal, fyra jämna halvor. Släck all belysning. Äggskalen ska sedan ställas ovanpå skapelsen, fyllas upp med alkohol och antändas när allt väl står på bordet. Kaffet är färdigt och skådespelet kan börja.
Glace au Four – done the Anders style – whoop whoop!
Servera gärna med en favoritcognac. Varför inte en snygg och klassisk Renault Carte Noir Extra.

En kommentar Skriv kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.